Saša Tatić iz BiH finalistkinja Art.Awarda

Radiosarajevo.ba
Saša Tatić iz BiH finalistkinja Art.Awarda

Saša Tatić je ovogodišnja finalistkinja iz Bosne i Hercegovine za Henkel Art.Award, nagradu za umjetnike koja se dodjeljuje već dvanaesti put.

Kako su saopćili iz Henkel Central Eastern Europe (Henkel CEE), kompanije koja dodjeljuje nagradu, radi se o jedinoj sveobuhvatnoj nagradi za promociju umjetnosti na području Srednje i Istočne Europe, te Srednje Azije.

Uz Sašu Tatić, mladu umjetnicu iz naše zemlje, na ovogodišnjem regionalnom polufinalu odabrana je i Lala Raščić iz Hrvatske koje nastavljaju svoje natjecanje na regionalnom finalu u Austriji.

U Hrvatskoj je na natječaj pristiglo tridesetak prijava, dok je iz Bosne i Hercegovine pristiglo njih dvadesetak. Žiri u sastavu Gabrijele Krmpotić Kos, direktorice Kulturno informativnog centra u Zagrebu i historičarke umjetnosti i nezavisne kustosice, Ivane Bago odabrao je Sašu Tatić iz Bosne i Hercegovine i Lalu Raščić iz Hrvatske za daljnje natjecanje s kolegama iz regiona.

Nagrada Henkel Art.Award. 2013. je usmjerena na odavanje priznanja iznimnim i inovativnim umjetničkim radovima koje će prijaviti umjetnici s područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija.  Umjetnici iz 23 zemlje su bili pozvani da se prijave na natječaj sa svojim radovima i tako dobiju priliku osvojiti umjetničku nagradu u vrijednosti od 35,000 eura koja se sastoji od 7,000 eura novčane nagrade i dvije izložbe.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije