Saša Bukvić: Recept za tradicionalno 'žito'

Radiosarajevo.ba
Saša Bukvić: Recept za tradicionalno 'žito'

Vlasnik kultne slastičarne Jadranka u Sarajevu, likovni umjetnik Saša Bukvić, čitateljima RadioSarajeva otkriva recept za žito - tradicionalnu slasticu koja se pravi povodom pravoslavnog Božića:

Pšenica u zrnu se natopi u vodi, najbolje noć prije kuhanja, a može i kraće. Ispere se i stavi u novu vodu u kojoj se kuha dok ne omekša. 

Žito se ostavi u vodi još neko vrijeme da se ohladi. Tada se procijedi i melje. Najbolje je to raditi mašinom za meso, a pošto se ova sprava sve rjeđe može naći u kuhinjama, može se upotrijebiti i palični mikser. 

Na kilogram samljevene mase dodaje se: 

-300 grama šećera

-150 grama mljevenih oraha

-Cimet i mljeveni muškatni oraščić

Smjesa se dobro promiješa (najbolje rukama). Istrese se na poslužavnik i oblikuje u kupu, te pospe sa još malo mljevenih oraha i šećera u prahu. 

RadioSarajevo čestita pravoslavni Božić svim čitateljima koji obilježavaju ovaj praznik!  

 


 

Vezano: Paljenje Badnjaka u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije