Sarajlije će još sačekati na novog gradonačelnika

Radiosarajevo.ba
Sarajlije će još sačekati na novog gradonačelnika


Sarajlije su nakon pet mjeseci nakon izbora, u utorak trebale dobiti gradonačelnika, ali morat će još izvjesno vrijeme sačekati.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Sabahudin Delalić najavio je javno glasanje, ali na primjedbe poslanika SDA, koji su tražili da se tajno glasa, uslijedila je javna rasprava o načinu izjašnjavanja. Nakon rasprave, koja je trajala preko sat vremena, glasanjem je odlučeno da glasanje bude javno.

Naime, na konstitutivnoj skupštini Gradskog vijeća Grada Sarajeva ponuđena su tri kandidata za funkciju gradonačelnika: Stjepan Kljujić (Socijaldemokratska unija - SDU), Igor Kamočaji (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine - SDPBiH) i Jakob Finci (nestranački kandidat Naše stranke).

Prva dva kandidata su osvojila po dvanaest glasova, dok je Finci osvojio tri glasa. Kako su dvojica kandidata imali jednak broj glasova, gradonačelnik se tražio u drugom krugu.

Međutim, kandidati su i u drugom krugu dobili isti broj glasova (12) te gradonačelnik nije izabran.

Naredna sjednica bi trebala biti zakazana najkasnije za šezdeset dana, o čemu Kolegij odlučuje sutra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije