Sarajlija u užem krugu nominovanih za Oscara

Radiosarajevo.ba
Sarajlija u užem krugu nominovanih za Oscara

Uradak rođenog Sarajlije, Gorana Kapetanovića, koji danas živi i radi u Švedskoj, Kiruna-Kigali, ušao je u uži izbor kratkih filmova nominiranih za nagradu Američke filmske akademije. Pet najboljih od jedanaest filmova koji su ušli u uži izbor, a koji potom ulaze u posljednju utrku za nagradu Oscar, biće poznato 10. januara.

Dodjela nagrada Oscar održaće se 24. februara 2013. godine.

Inače je praksa da u užem izboru bude deset filmova, ali se ove godine njih jedanaest uspjelo 'ugurati' među nominirane, a izabrani su među ukupno 125 filmova.

U jedanaest filmova u užem izboru našao se i kratki film When you find me, autorsko djelo glumice Bryce Dallas Howard, a ostali filmovi su: A Fabrica (Aly Muritiba), Asad (Bryan Buckley), Buzkashi Boys (Sam French), Curfew (Shawn Christensen), Death of a Shadow (Tom Van Avermaet), Henry (Yan England), The Night Shift Belongs to the Stars (Silvia Bizio), 9meter (Anders Walther), Salar (Nicholas Greene).

Goran Kapetanović rođen je u Sarajevu 1974. godine, a od 1992. živi u Švedskoj. Diplomirao je na Filmskoj akademiji u Stockholmu.

Njegov petnaestominutni film Kiruna-Kigali priča je o mladoj ženi iz Ruande koja treba da se porodi, ali položaj djeteta u maternici ugrožava njen život. U isto vrijeme vodenjak puca jednoj ženi u Švedskoj. Dvije priče se prepliću i povezuju iako se dešavaju na dva kraja svijeta.


Iz filma Kiruna-Kigali

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije