Sarajke učenjem mukabele njeguju ramazansku tradiciju

Anadolija
Sarajke učenjem mukabele njeguju ramazansku tradiciju
AA / Hadžijska džamija
Zvuci melodičnog učenja Kur’ana ženskih glasova koji dopiru iz sarajevske Hadžijske džamije tokom svetog mjeseca ramazana, vjernike muslimane, ali i druge posjetioce bh. prijestolnice odvode do Hadžijske džamije.

U toj džamiji, hafize, žene koje napamet znaju posljednju Božiju objavu, svaki dan u isto vrijeme, poslije podne-namaza, uče mukabelu.

 

Hafize će proučit 30 džuzova, tridesetih dijelova Kur’ana do dana Bajrama, kada će biti okončan dnevni ramazanski post od zore do zalaska sunca. Mlade hafize već devetu godinu zaredom, 30 dana mjeseca ramazana, uče odlomke iz Kur’ana u okviru ženske mukabele, dijela ramazanske tradicije u Sarajevu.

 

Hafiza Ehlimana Godinjak kazala je da se ženska hafiska mukabela u Hadžijskoj džamiji održava već devetu godinu.

 

"Hafize koje uče mukabelu se smjenjuju svaku godinu. Nas nekoliko je tu već devet godina i trudimo se da održimo tu tradiciju na zadovoljstvo svih nas kako bismo se družili sa Kur'anom, imali priliku da ponavljamo. Ovo je jedinstvena prilika za žene hafize da ponove svoj hifz, da budu stalno u kontaktu sa njim, a usput i da se družimo sa našim hadžinicama, djevojkama, dječicom i njima prenesemo ono što znamo", ispričala je Godinjak.

 

Naglasila je da ih ove godine ima šest hafiza.

 

"Broj se mijenja, nekada nas je bilo pet, sedam, devet, a ove godine nas je šest. Iz naše mukabele su se izrodile još neke po drugim gradovima u BiH, hafiske također. Dakle, djevojke koje su ovdje učile hafisku mukabelu su odlučile istu pokrenuti i u svojim gradovima i tamo okupiti i ostale hafize. To nam je velika čast da smo podstakle i druge da pokrenu ženske mukabele i u drugim gradovima", pojasnila je Godinjak.

 

U Hadžijskoj džamiji i prije rata devedesetih godina učila se ženska mukabela. Ženska mukabela, u ovoj sarajevskoj džamiji, bila je privremeno prekinuta, napomenula je Godinjak, da bi je ponovo prije devet godina, pokrenuo hafiz Muriz Mešić u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice.

 

"Nekada prije je bila ženska mukabela koju su učile mualime i hafize pa je jedno vrijeme nije bilo pa smo je ponovo pokrenuli. Hvala Bogu imamo liejp odziv i možemo da učimo mukabelu i imamo nešto što je samo za žene i da na taj način obilježimo ramazan", istakla je Godinjak.

 

U ovih devet godina, koliko učimo žensku hafisku mukabelu uči se napamet, bez gledanja u Kur'an što je jako važno. Prije su je mualime i hafize učile gledajući u Kur'an što se razlikuje od današnjeg učenja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije