Sarajevu prijeti potres od 7 stepeni Merkalijeve

Radiosarajevo.ba
Sarajevu prijeti potres od 7 stepeni Merkalijeve


U posljednje vrijeme razorni zemljotresi pogađaju zemlje koje su geografski blizu Bosne i Hercegovine. Posljednji potres iznimne jačine u Italiji, imao je katastrofalne posljedice po materijalna dobra, a odnio je i veliki broj ljudskih života.

Građani BiH su zbog svih ovih događaja, s razlogom zabrinuti, kazao je seizmolog Rusmir Gorušanin:

Prema karti očekivanih maksimalnih potresa područje Sarajeva se nalazi u zoni sedam što znači da postoji opasnost od potresa jačine sedam stepeni Merkalijeve skale. Treba imati na umu da potresi mogu biti jačine i do 12 stepeni na toj skali.“

Mostar, Trebinje, Neum

Banja Luka je u dijelu Bosne i Hercegovine koje bi, u budućnosti, mogli pogoditi zemljotresi jačine od osam ili devet stepeni Merkalijeve skale. Riječ je o vrlo jakim, tzv. pustošnim zemljotresima u kojim više od 50 posto zidanih objekata biva oštećeno ili srušeno. Međutim takvih potresa je, na sreću, jako malo.“

Naša zemlja ima nekoliko vrlo trusnih područja, a što je već u prošlosti osjetilo stanovništvo tih dijelova BiH. Kao rizična područja izdvojio je i Hercegovinu, posebno Mostar, Trebinje, Nevesinje i Neum.

„Na tim područjima postoji mogućnost potresa i do 10 stepeni Merkalijeve skale. Riječ je o potresima koji uništavaju skoro 3/4 stambenih i ostalih objekata. Treba istaći da nikada u BiH nismo imali potres takve jačine i nadamo se da ih nećemo ni imati“, rekao je Gorušanin u izjavi za agenciju Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije