Sarajevskoj Ferhadija džamiji vraćen stari sjaj

Radiosarajevo.ba
Sarajevskoj Ferhadija džamiji vraćen stari sjaj
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Sarajevska Ferhadija džamija, koja je ime dobila po Ferhad-beg Vuković Desisaliću, bosanskom sandžak-begu, građena je 1561.-1962. godine, a od tada je pretrpjela niz oštećenja.

"Ferhadija džamija je prvi put oštećena kada je Eugen Savojski spalio grad, a velika oštećenja je pertrpjela kada je Austrougarska okupirala Bosnu i Hercegovinu kada je posebno stradalo arabesko slikarstvo u džamiji.

Posebno je oštećena 1991.-92. godine od agresora. Svjedok sam tog dana kada je granatirana džamija i kada je probijena kupola", rekao je Nihad Halilbegović, mutevelija (osoba koja se administrativno brine o vjerskoj zajednici, op.a.) džamije za Radiosarajevo.ba i dodao da je nastavljeno obavljanje molitve u njoj sve do 2007. godine kada se kupola obrušila.


Nihad Halilbegović (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Obnova džamije rađena je u dvije faze. Prva faza je bila popravljanje šteta koje su nastale u ratu, a druga faza je bila vraćanje arabeskog slikarstva.

Ferhadija je najmlađa podkupolna džamija u Sarajevu sa kvadratnom osnovom i zajedno s haremom je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i pod zaštitom države je od novembra 2004. godine.  Nalazi se na zapadnoj strani sarajevske čaršije, na sučeljavanju ulica Ferhadija i Vladislava Skarića, u neposrednoj blizini Hotela Evropa.

"U džamijama na Balkanu se pravi kombinacija. Vraća se to slikarstvo, koliko se može vratiti, ali se stavljaju lusteri iz dvadesetog stoljeća. Mi smo se dogovorili da nećemo završiti džamiju dok se ne postavi luster kakav je bio u šesnaestom stoljeću. Tako da danas imamo džamiju u svoj svojoj ljepoti kakva je prije bila", rekao nam je Halilbegović.

Na rekonstrukciji je radio Nihad Čengić, stručnjak koji radi u Italiji, a koji je istakao da on nije ništa napravio, već zajedno sa saradnicima i volonterima samo obnovio ono što je ova džamija već imala.

Projekt konzervacije i restauracije likovnog dekora je počeo novembra 2011, gdje je jedan od važnijih segmenata projekta predstavljalo obrazovanje mladih stručnjaka volontera (arheologa, arhitekata, historičara umjetnosti i konzervatora) koji su bili aktivno uključeni u cjelokupni proces konzervacije i restauracije likovnog dekora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije