Hippy klupa oživjela: Sarajevsko kultno mjesto bogatije za "biblioteku na otvorenom"

S. H.
Hippy klupa oživjela: Sarajevsko kultno mjesto bogatije za "biblioteku na otvorenom"
Foto: Radiosarajevo.ba / Mališani u sarajevskoj "biblioteci na otvorenom"

Sarajevo je danas dobilo prvu "biblioteku na otvorenom" na nekadašnjem kultnom okupljalištu Sarajlija, kod Hippy klupe u Velikom parku.

Sarajlije dobijaju "biblioteku na otvorenom": Dok čekate ljubav, čitajte!

Na nekadašnjem kultnom okupljalištu Sarajlija na početku Velikog parka postavljene su kućice za knjige i uređene su klupe za sjedenje. Dok čekaju dragog ili dragu, prijatelje ili prijevoz, Sarajlije će moći besplatno koristiti "biblioteku na otvorenom" zahvaljujući inicijativi Kluba Naše stranke u Općinskom vijeću Općine Centar, odnosno vijećnika Samira Fazlića i Lamije Tiro.

Naime, na početku Velikog parka postavljene su kućice za knjige i uređene su klupe za sjedenje. Tako će Sarajlije dok čekaju dragog ili dragu, prijatelje ili prijevoz, moći besplatno koristiti "biblioteku na otvorenom" zahvaljujući inicijativi Kluba Naše stranke u Općinskom vijeću Općine Centar, odnosno vijećnika Samira Fazlića i Lamije Tiro.

Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar je realizovala projekat instalacije „Biblioteke na otvorenom“. Tim povodom je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić ozvaničio završetak ovog projekta koji ima za cilj popularizaciju čitanja knjiga što predstavlja kvalitetno provedeno vrijeme na otvorenom. 

Biblioteci su se najviše obradovali učenici Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" koji su prvi posudili knjige iz biblioteke i uživali u čitanju u Velikom parku.
 
"Čast nam je i zadovoljstvo da se nešto ovakvo realiziralo uz podršku Općine Centar u našem gradu i mislim da je to prvi ovakav projekat ovdje. Drago nam je da smo Hippy klupi vratili stari sjaj", rekla je Alma Isanović-Varunek, viši stručni saradnik za urbanizam iz Općine Centar.

"Knjige će biti u ormarićima i moći će ih koristiti svi. Princip funkcionira kao i svugdje u svijetu - možete knjigu čitati na klupama dok čekate nekog ili ste samo zbog toga došli, možete knjigu posuditi pa vratiti ili ostaviti svoje", rekao je ranije za Radiosarajevo.ba vijećnik Fazlić navodeći kako su planski postavili biblioteku na ovom mjestu gdje se nalazi nekoliko kafića i bašti, kako bi se na tom mjestu skupljao veći broj ljudi.

Knjige za biblioteku obezbijedili su iz Općine Centar, kao i iz Naše stranke, no biblioteku će moći opremati i sami građani.

Postoji ideja da se "biblioteka na otvorenom" realizira na još nekoliko lokacija, najvjerovatnije kod Alte na Marijin-Dvoru ili u Kampusu Univerziteta u Sarajevu.

Podsjećamo, "Hipi" klupa, dužine 20 metara, je sagrađena na početku Velikog parka, a prekoputa nekadašnje kafane "Park". Hipi klupa je bilo mjesto na kojem je trebalo biti viđen, mjesto gdje se dolazilo iz najudaljenijih dijelova grada.

Donedavno je tu bio samo kameni dio. Naime, u nedostatku drveta za loženje ljudi su u ratu poskidali drvene grede sa klupe i kroz metke i granate ih prtili u svoje hladne stanove. Godinama nazad gradske vlasti su se sjetile i vratile drvene grede nazad, te će tako sačuvati od nestanka mjesto na kojem se mnogo toga desilo što nikada nećemo saznati.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije