Sarajevski vrtići: 734 primljenih, 152 odbijenih

Radiosarajevo.ba
Sarajevski vrtići: 734 primljenih, 152 odbijenih

Najveći problem vrtića koji pripadaju Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva nije ni izostanak Djeda Mraza, niti vjeronauka za najmlađe već ozbiljan nedostatak adekvatnog prostora za prijem sve zainteresirane djece.

Pokazuje to i ovogodišnja statistika po kojoj je čak 17% aplikanata odbijeno pri prijemu u vrtić.

Kako je za radiosarajevo.ba rečeno u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva, prijem djece za radnu 2012/2013 god. izvršila je komisija na osnovu Pravilnika o prijemu djece. Raspisana su bila dva prijemna roka  - u junu redovni, te tokom mjeseca avgusta vanredni, koji je upravo završen. 

Vanredan prijem po prvi put je objavljen u dnevnim listovima sa tačno naznačenim vrtićima u kojima je ostalo još slobodnih mjesta.

 

Tokom oba prijemna roka ukupno je razmatrano 886 zahtjeva. Od toga je odobreno 734, a 152 zahtjeva su odbijena, što predstavlja više od 17% djece.

Roditeljima čiji su zahtjevi odbijeni, ponuđeni su vrtići u kojima postoje slobodna mjesta.

 Kako nam je  rekla direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović Halilović, najviše odbijenih zahtjeva je sa područja općine Novi Grad u kojoj djeluju vrtići "Srećica", "Dječiji Grad" i "Labudovi", što ukazuje na potrebu za stavljanjem još jednog objekta u funkciju na području navedene općine. Na rješavanju ovog problema intenzivno će se  raditi tokom naredne godine, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i općinom Novi Grad, rečeno nam je

'Obavezni program' je - obavezan!
Direktorica upozorava da još uvijek nije riješen zahtjev koji je upućen Vladi KS za dodatnim upošljavanjem još 19 uposlenika (10 odgajatelja, 8 spremačica i 1 psiholog). Ona kaže kako su nove grupe u vrtićima formirane očekujući ovaj dodatni kadar, čime bi se znatno popravili uvjeti rada u vrtićima i podigao značaj predškolskog odgoja i obrazovanja.

Paralelno je trajao i upis djece u Obavezni predškolski program za djecu u godini pred polazak u školu, za šta je do sada primljeno oko 1800 zahtjeva.

"Mi pozivamo roditelje koji nisu upisali djecu u ovaj Obavezni program za djecu u godini pred polazak u školu da to po Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo moraju uraditi. Obveznici predškolskog odgoja i obrazovanja u radnoj 2012/2013 godini su djeca koja 1. septembra 2012. godine imaju navršenih pet (5) godina života. Ovaj program će se realizirati u 21 vrtiću i 28 osnovnih škola" naglasila je Mirjana Jovanović Halilović.

Opširnije o aktivnostima na poboljšanju standarda boravka djece u vrtićima pročitajte na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije