Sarajevski roditelji: Hitno riješiti problem vršnjačkog nasilja

Radiosarajevo.ba
Sarajevski roditelji: Hitno riješiti problem vršnjačkog nasilja

Vijeće roditelja osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo iskazuje suosjećanje s roditeljima nedavno tragično preminulog učenika Mahira R., istovremeno osuđujući vršnjačko nasilje u bilo kojem obliku te od nadležnih pravosudnih i policijskih organa traži hitnu i efikasnu istragu ovog događaja u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti koje su dovele do ovako tragičnog ishoda.

Osim toga, Vijeće roditelja izražava zabrinutost zbog očigledno prisutne pojave vršnjačkog nasilja u školama.

U saopćenju Vijeća roditelja navodi se da je jasno da je nenadoknadiv gubitak Mahira R. "alarm koji svima nama daje jasan znak da je potrebno nešto hitno poduzeti".

„Stoga, kao Udruženje koje predstavlja više od sto hiljada roditelja učenika na području Kantona Sarajevo, zahtijevamo od institucija sistema, nadležnih parlamenata, vlada, ministarstava, policije, pravosuđa, nevladinog sektora i drugih relevantnih organizacija i pojedinaca da hitno poduzmu odgovarajuće korake u cilju sprečavanja ove pojave“, ističe se u saopćenju.

U Vijeću roditelja smatraju da samo planske, sistematske, kontinuirane i dugoročne mjere i aktivnosti, koje će se stvarno implementirati u školama, mogu doprinijeti da se slučajevi vršnjačkog nasilja otkriju u ranoj fazi i da se time spriječe sve negativne posljedice takvog ponašanja, a posebno ovakve tragične.

„Vijeće roditelja će, u cilju zaštite dobrobiti naše djece, u budućnosti konstantno podsjećati nadležne organe o ovoj obavezi“, saopćeno je iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije