Sarajevski otvoreni centar, Infohouse i Udruženje CURE predali zahtjev KS-u za ravnopravnost spolova

Radiosarajevo.ba
Sarajevski otvoreni centar, Infohouse i Udruženje CURE predali zahtjev KS-u za ravnopravnost spolova
/ Udruženje Cure, FOTO: Radiosarajevo.ba

Sarajevski otvoreni centar, INFOHOUSE i Fondacija CURE danas su predali zahtjev predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo u kojem se poziva na poštivanje Zakona o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine pri imenovanju Vlade KS-a, a koji je dostavljen i pismenim putem.

Nakon što je Sarajevski otvoreni centar, zajedno s Centrom za pravnu pomoć ženama i Infotekom iz Zenice, 23. februara ove godine uputio dopis Skupštini Zeničko-dobojskog kantona u kojem je tražio da Skupština ne dozvoli imenovanje vlade bez i jedne žene (s obzirom na to da su koalicione stranke SDA, DF i HDZ BiH u ovom kantonu predložile isključivo muškarce za sastav vlade), Sarajevski otvoreni centar, je pokrenuo još jednu zajedničku inicijativu s organizacijama iz Kantona Sarajevo – Udruženjem INFOHOUSE i Fondacijom CURE, u kojoj traži i od Skupštine Sarajevskog kantona dosljednu primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova. 

Organizacije civilnog društva u BiH smatraju da vlade u kojoj nije zastupljen relevantan broj ministrica ne mogu biti legitimne niti reprezentativne, te da ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi se ignorirala polovina stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije