Sarajevski nastavnici održali štrajk upozorenja

Radiosarajevo.ba
Sarajevski nastavnici održali štrajk upozorenja

Profesori u 30-ak srednjoškolskih ustanova
, koje je osnovao Kanton Sarajevo, danas su održali najavljeni polusatni štrajk upozorenja,

Prosvjetari, članovi Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo, koji su danas štrajkali, traže poštivanje Kolektivnog ugovora koji, kako je naš portal već pisao, garantuje isplatu plata do petog u mjesecu. Nastavnici tvrde da se ovaj dio Kolektivnog ugovora u njihovom slučaju, ne poštuje.

Profesori sarajevskih srednjih škola su za vrijeme štrajka, koji je počeo tačno u podne, bili u učionicama, zajedno sa učenicima, kako se ne bi remetila školska disciplina.

Profesorica psihologije i školski psiholog Meliha Trumić u Prvoj gimnaziji Sarajevo izjavila je za agenciju Anadolija da lično nije za štrajkove, ali da je ovo jedna od nužnih metoda koje su morali sprovesti kako bi bili ozbiljno shvaćeni:

„Ovo je nekako odgovor vlastima, na njihovu neodgovornost prema nama i našem poslu. Mi radimo jedan od najstresnijih poslova, vidite koliko je učenika u odjeljenju, valja s njima izdržati svaki čas, biti nasmijan, veseo, naučiti ih nekim stvarima, pripremiti ih i opremiti za život. A oni nas ne spremaju i opremaju, i kako onda da mi budemo spremni da to uradimo adekvatno.“

O štrajku je bilo upoznato i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, koje je od ranije dobro informirano o ovim, višegodišnjim problemima.

Ministar prof. dr Damir Marjanović je u protekloj sedmici razgovarao sa sindikalistima, u cijelu priču je uključen i premijer Suad Zeljković te se intenzivno radi na rješenju problema. Marjanović je u izjavi za portal Radiosarajevo.ba izrazio zadovoljstvo što su „sindikati, kao predstavnici prosvjetnih radnika, u ovom teškom momentu svjesni imperativa u kojem jasno stoji da nastavni proces ne smije biti ugrožen“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije