Sarajevski lav dobija družicu: U Pionirsku stiže nova lavica

Radiosarajevo.ba
Sarajevski lav dobija družicu: U Pionirsku stiže nova lavica

Iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dato je obećanje menadžmentu KJKP Park da će finansirati troškove prevoza afričke lavice i ljekarskog nadzora nad životinjom u toku transporta do Sarajeva.

Menadžment ovoga preduzeća mjesecima poduzima brojne aktivnosti kako bi se obezbijedila sredstva za transport i obećanje ministra Zlatka Petrovića im je ulilo dodatnu snagu i optimizam da će ovaj veoma važan projekt uskoro biti i realizovan. Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a će za ovu svrhu izdvojiti 13 hiljada KM.

“Očekujemo već danas uplatu. Ministar Petrović je svjestan šta i koliko bi značio dolazak lavice u sarajevski zoo-vrt i za Pionirsku dolinu, ali i za cijelo Sarajevo i BiH, te nam je obećao pomoći. Ako se to obećanje ostvari, mi smo spremni odmah krenuti u tri prijateljska zoološka vrta koja su nam ponudila donaciju, kako bismo pregledali i odabrali lavicu koja najviše odgovara nama”, kaže za Oslobođenje Esad Tajić, upravnik Rekreativno-zabavnog centra Pionirska dolina.

On dodaje da je veoma važno uskoro realizovati nabavku lavice, jer zoo-vrtovi koji ih nude, žele odgovor što hitnije kako bi, ukoliko to nije izvodljivo sa Sarajevom, afričke lavice poklonili nekom drugom zoo-vrtu koji može obezbijediti transport.

Nabavka novih životinjskih vrsta, a posebno lava, rezultirala je dosta većom posjećenošću zoo-vrta i Rekreativno-zabavnog centra Pionirska dolina.

Podsjećanja radi, lavica, koja je u martu zajedno s trogodišnjim lavom stigla iz Bugarske u Sarajevo, uginula je nakon 11 dana boravka u karantinu. Nakon urađene obdukcije i mikrobiološkog pregleda pluća, izolovana je bakterija Escherichia coli.

Usamljeni sarajevski lav, imena Rily, tako bi uskoro mogao dobiti družicu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije