Sarajevski golf - vrsta pred izumiranjem

Radiosarajevo.ba
Sarajevski golf - vrsta pred izumiranjem
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

U opisivanju fenomena sarajevskog golfa pored stvari koje nabrajaju njegovi pasionirani fanovi, nužno je spomenuti i ulogu koju je ovaj automobil odigrao u promjeni klime i načina razmišljanja prosječnog Bosanca u tim ranim osamdesetim. Umjesto "narodnog" i "samoupravnog" automobila kakav je bio stojadin, umjesto juge, estetski bolje i sumnjivo kvalitetnije verzije zastave 101 koja je prevarila i brojne zapadnjake, umjesto monopola Zavoda Crvena zastava, pojavio se ambiciozni TAS, visokoprofesionalni VW i superkvalitetni golf, pisali su Dani prije ravno 11 godina, u vrijeme dok je golf i dalje bio svakodnevnica sarajevskih ulica.

Vogošćanski ponos

Montiran u Vogošći, golf je već od prve pojave na bosanskohercegovačkim drumovima pobrao simpatije ovdašnjih ljubitelja četverotočkaša. Neki će reći da su lijepi, drugi će, pak, pričati o njegovoj izdržljivosti i kvalitetu, a svi će podijeliti mišljenje o jeftinim zamjenskim dijelovima i generalno prihvatljivijoj cijeni u odnosu na druge modele sličnih karakteristika.

Golf je bio i ostao istinski brend ovog područja – zaštitni znak jednog vremena, jednog drugog i drugačijeg načina života. Danas se na sarajevskim i ulicama drugih bh. gradova susreću sve rjeđe – baš kao i modeli nekoć popularnih ''stojadina'', ''peglica'', ''fića'' – nekada ozbiljne konkurencije ponosa olimpijskog grada.

Neka su druga vremena, a golfovi se polako gube i izumiru. Ko zna, možda će baš galerija fotografija portala Radiosarajevo.ba kao i priča nastala na tragu kolumne našeg dragog Elvisa, jednog dana biti neprocjenjivo vrijedna jer vremena bez golfova sve glasnije kucaju na vrata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije