Sarajevski đaci plaćaju i sredstva za dezinfekciju pri upisu u srednju školu

0
I. S.
Sarajevski đaci plaćaju i sredstva za dezinfekciju pri upisu u srednju školu
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Početak školske godine u Sarajevu

Upis u srednje škole Kantona Sarajevo ima određenu cijenu, a ona zavisi od škole do škole. Tako su roditelji učenika pojedinih srednjih škola morali ove godine plaćati iznos i oko 50 KM, te izdvojiti određene novčane iznose za sredstva za dezinfekciju.

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo za Radiosarajevo.ba potvrdio je ovu informaciju.

"To je ustaljena praksa. Od kako sam predsjednik Sindikata, znam da se naplaćuju određene stvari, a odluke donose školski odbori. Nekada se traži 20, nekada 50 KM. Mi iz Sindikata smatramo da je to potpuno loša praksa. Razumijemo osiguranje učenika, da se organizovano radi i da se to plaća, to nije sporno. Ali, praksa plaćanja sredstava za dezinfekciju ne bi smjela biti", naveo je Sivro.

Navodi kako je dobio od roditelja dokumente u kojima se traži od roditelja uplata od 50 KM.

"Nisam reagovao jer se radi o srednjoj školi, Mislim da kolege u srednjem obrazovanju to znaju, ali je interesantno zašto ne reaguju. Neki smatraju da je opravdano, neki ne, neki ne žele da se zamjere... kontačni naš stav je da to nisu dobre stvari", napomenuo je Sivro.

Pokušali smo dobili komentar i od Naide Hote Muminović, ministrice  predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo, ali nije odgovorila na naše pozive od objave ove vijesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije