Sarajevski čampraz Hasana Fazlića

Radiosarajevo.ba
Sarajevski čampraz Hasana Fazlića
/ Bez riječi; Karikatura Hasana Fazlića

Sarajevski karikaturist Hasan Fazlić je još davne 1983. objavio zbirku karikatura posvećenih 14. Zimskim Olimpijskim igrama u Sarajevu.

U ranijem intervjuu kojeg je ovaj umjetnik dao za portal Radiosarajevo.ba on objašnjava šta ga je motivisalo da nacrta ovu vrijednu i originalnu zbirku:

"Motiv za izradu ovih karikatura bio je tzv. 'čampraz', to je bio karakterističan uzvik koji su djeca sarajevskih mahala koristila prilikom liguranja i spuštanja niz strmine. Ni dandanas ne znam da li se kaže čampraz ili čampras... U to vrijeme obično smo spajali dva vikenda za praznike 25. i 29. novembar, pa sam tako uradio i te 1983. Za vrijeme tih osam dana nastala je serija od 32 karikature, pod nazivom Čampraz. Jedna se suši, drugu crtam, a treća mi je u glavi. To je, jednostavno, izletjelo iz mene".

Kako se dalje odvijala priča oko karikatura pročitajte na ovom linku, a u galeriji pogledajte neki od crteža iz zbirke Čampraz.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije