Sarajevski BKC - nova sezona u starom prostoru

Radiosarajevo.ba
Sarajevski BKC - nova sezona u starom prostoru

Već više od 50 godina zgrada nekadašnjeg Jevrejskog templa služi kao prostor namijenjen aktivnostima u oblastima kulture i obrazovanja u glavnom gradu BiH. Najprije je djelovala kao Radnički univerzitet Đuro Đaković, a od ratne 1993. godine pod nazivom Javna ustanova Bosanski kulturni centar Sarajevo. 

U izvještaju koji je na adrese medija stigao iz ove institucije, navodi se kako su osnovni programski ciljevi BKC-a su promicanje obrazovanja i kulture, očuvanje tradicije svih bosanskohercegovačkih naroda, međunarodna kulturna suradnja, promicanje ideja multikulturalnosti, multikonfesionalnosti i multietničnosti. 

Nakon jednogodišnje pauze, funkciju direktora ove institucije ponovo je preuzeo Mario Pejić, a samo u drugoj polovici 2013 u ovom je prostoru realiziran čitav niz programa u oblastima likovne umjetnosti, književnosti i muzike, kao i promocije znanstvenih djela, forumi, predavanja itd, navodi se u izvještaju. 

U koncertnoj dvorani JU BKC Sarajevo održane su muzičke manifestacije: Sarajevo Sevdah Fest 2013, koncerti grupe Leb  sol i Miroslava Tadića u okviru festivala Baščaršijske noći 2013, predstave Audicija i Ja, Mahalac, 11. festival dječje pjesme Lino-Fest 2013, Koncert osnovnih muzičkih škola, koncert Ane Rucner i Simfonijskog orkestra, koncert japanskog Gocco Orkestra, dok je se u Galeriji održavaju Gluhi disco i Mucha Lucha. 

Iz ove kulturne ustanove, najavljuju i iznimno programima bogatu sezonu 2013/2014, saopćeno je. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije