Arhitekte o nadstrešnici: Kad historijska građevina postane benzinska pumpa

Hajrija Avdić
Arhitekte o nadstrešnici: Kad historijska građevina postane benzinska pumpa
Jedna od najljepših građevina u glavnom gradu BiH, na čijem projektu stoji potpis nenadmašenog arhitekte Karla Paržika, je sadašnja zgrada Pravnog fakulteta i Rektorata Univerziteta u Sarajevu, nekadašnja Pravosudna palača.

Nažalost, u posljednjih sedam dana, kada građani, a još tužnije, kada turisti prođu ispred veličanstvene građevine mogu se upitati samo - šta je ovo?

Naime, novom, modernom nadstrešnicom, koja se nikako ne uklapa u izgled ove austrougarske ljepotice, pohvalili su se predstavnici Univerziteta u Sarajevu, kojem ova zgrada pripada.

I ranije je naglašeno da je ova nadstrešnica, vrijedna 40.000 KM, samo privremeno rješenje, ali prema mišljenju uglednih sarajevskih arhitekata i arhitektica, ovo je nešto što treba čim prije ukloniti!

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao ogorčeni Sead Gološ, jedan od najuspješnijih sarajevskih arhitekata, historijska zgrada u Sarajevu sada izgleda kao benzinska pumpa.

"Ne znam ko je dozvolio onakvo nešto. Ta nadstrešnica jako loše utječe na zgradu. Izgleda kao da treba postaviti još samo dva automata za gorivo, i eto pumpe. Onako lijepoj, historijskoj građevini, mogla se samo uraditi nadstrešnica koja je 'lagana', transparentna u staklu, da visi s te zgrade... ovako izgleda kao neupotrebljiva arhitektura. Treba malo otići u London, Beč, ne treba izmišljati 'toplu vodu', dobro, može se pogledati i na internetu kako to sve elegantno izgleda - nikad ne izgleda ovako", govori nam Gološ, te dodaje: 

"Takve stvari treba dati nekome ko je stručan, napraviti konkurs ili angažovati nekoga ko se zaista razumije u to - ne znam ko je radio, ali jako je loše."

Mišljenje svog kolege dijeli i arhitektica i profesorica na Arhitektonskom fakultetu na katedri za Historiju arhitekture Lemja Chabboun-Akšamija.

"Dobila sam poruku od kolege s Akademije likovnih umjetnosti: 'Šta je ovo - kao trafika?' koji mi je uz to poslao i fotografiju. Nažalost, to izgleda upravo tako. S aspekta zaštite graditeljskog nasljeđa, kojim se bavim,  u Sarajevu sve što imamo, u vrlo kratkom periodu, mi ćemo izgubiti 'zahvaljujući' lošim tenderima i zakonu o javnoj nabavki. Jedina kategorija koja tu prolazi su jeftine ponude. Niti ko čita sadržaj, niti ko bira kvalitet...", govori profesorica i arhitektica za Radiosarajevo.ba.

Također ističe da se, ako je potrebna streha koja će prije svega zaštiti građane, studente, od obrušavanja fasade - što je najveći problem, morala se uraditi mnogo drukčije.

"Morala je biti vrlo nenametljivo, tu ne smije da bude mašte - mora objekt i dalje biti u prvom planu. U ovom slučaju, neko kao da je želio da da svoj pečat i potpis, potpuno zanemarujući sve drugo. Mi objekte, kao što je ova zgrada, moramo čuvati", naglašava Lemja Chabboun-Akšamija.

Godinama smo ispred zgrade Pravnog fakulteta, koja je ujedno i zgrada Rektorata Univerziteta u Sarajevu, imali sklepanu, seosku nadstrešnicu, smatra arhitekta Vedad Islambegović, Predsjednik Upravnog odbora Asocijacije arhitekata u BiH

"Sada imamo novu, dotjeraniju, čeličnu nadstrešnicu, sličnu nadstrešnicama koje možemo vidjeti na benzinskim pumpama duž seoskih puteva. Ono što me od početka interesuje jeste: Zašto na tom mjestu uopšte imamo nadstrešnicu? Koliko znam, zgrada je decenijama opstajala bez nje i ne razumijem koji su je razlozi stvorili.

Ukoliko se radi o opasnosti od urušavanja fasade, čini mi se da bi elegantnije riješenje bi bila njena sanacija. Pitam se da li je ovaj poduhvat u prostoru dobio neohodne dozvole institucija koje se bave urbanizmom i kulturno-historijskim naslijeđem? Bilo bi nelogično da nije", zaključuje Islambegović.

Podsjećamo, postavljanje, privremene nadstrešnice, u iznosu od 39.645,61 KM finansirano je dijelom iz sredstava prikupljenih od članarina turističke zajednice i boravišnih pristojbi u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, dodijeljenih putem konkursa Federalnog ministarstva za kulturu i sport, dok je drugi dio sredstava osiguran iz budžeta Univerziteta u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije