Sarajevske ruže se vraćaju na ulice

Radiosarajevo.ba
Sarajevske ruže se vraćaju na ulice

Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida - Fond memorijala dobio je odgovor Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa KS-a u vezi s lokacijama, materijalom i načinom vraćanja sarajevskih ruža na gradske ulice.

"Odgovor ćemo proslijediti Ministarstvu za boračka pitanja koje je nosilac ovih aktivnosti i koje je čak prošle godine potpisalo ugovor sa firmom koja je trebala da radi 12-13 najvažnijih ruža. Međutim, nismo mogli da se usaglasimo sa Zavodom za zaštitu kulturnog naslijeđa KS-a i nadam se kako su sada svi problemi riješeni i vrlo brzo bi trebalo bi da se donese konačna odluka na koji način treba da se rade sarajevske ruže", kazao je Nurudin Džiho, direktor Fonda Memorijala, koji vrlo brzo očekuje da se započne sa radovima na terenu.

Sarajevske ruže su pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa KS-a i spomenik su kulture. Zavod u skladu sa svojim ovlaštenjima nastoji da njihova revitalizacija bude što autentičnija.

"Imali smo nekoliko prijedloga kako da se naprave sarajevske ruže kako bi trajale što duže, a ne da se svake dvije-tri godine obnavljaju za što je potrebno izdvojiti desetine hiljade maraka. Nastojali smo zajednički pronaći najbolje rješenje kako bi sarajevske ruže kada se ispune emulzijom mogle izdržati i prelazak pješaka, automobila, kamiona, ali i kišu, sunce, snijeg i led. U prvoj fazi obnovit ćemo 12-13 sarajevskih ruža u centru grada, a onda ćemo fazno krenuti dalje, istakao je Džiho, piše Oslobodjenje.ba.

Napomenuo je da bi prva faza, barem prema ugovoru koji je ranije potpisan sa jednom firmom, trebala koštati oko deset hiljada maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije