Sarajevske ruže čekaju proljeće

Radiosarajevo.ba
Sarajevske ruže čekaju proljeće


Sarajevska ruža - pojam je koji se koristi za otiske u betonu koji su nastali od eksplozija granata od kojih je na tom mjestu poginulo najmanje troje građana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Kako ne bi pali u zaborav, ovi smrtonosni krateri su ispunjeni crvenom bojom, koja je vremenom istrošena i oštećeni, te se rodila potreba za obnovom ovih spomenika.

Sarajevske ruže su još na ljeto 2012. godine trebale dobiti novi izgled, ali do toga nije došlo jer je ugovor između Ministarstva i firme Euro-asfalt je potpisan bez saglasnosti Zavod za zašititu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Krajem prošle godine postignut je dogovor, a kako su nam iz Euro-asfalta rekli, čeka se ljepše vrijeme kako bi radovi mogli početi.

 

"Čekamo poboljšanje vremenskih uslova zbog materijala kako bi sve bilo postavljeno kako treba", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Haris Pehilj iz sektora tehničke pripreme Euro-asfalta.

"Kako sada stvari stoje ruže će izgledati slično kao i u originalnoj verziji. Ipak, ostaje otvorena opcija da dođe do određenih promjena, ali to samo u slučaju da se u Ministarstvu, koje finansira obnovu Sarajevskih ruža i Zavoda dogovore neke promjene", rekao nam je Pehilj i dodao da će obnovom biti obuhvaćeno dvadesetak sarajevskih ruža na dionici od Baščaršije do Marijin dvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije