Sarajevske mahale, poseban fenomen našeg grada

Radiosarajevo.ba
Sarajevske mahale, poseban fenomen našeg grada

Piše: Ajla Bostandžić za Merak.ba

Sarajevo je jedan od najživotopisnijih gradova ovih prostora sa najvećim kontrastima. Taj kontrast se, pored društvenog života, ogleda i u arhitekturi. Počevši od historijskih, starih građevina pa sve do današnjih, modernih, Sarajevo ima i jedan poseban fenomen, a to su mahale.

Mahale su, grubo gledano, kvartovi grada osnovani za osmanlijskog vakta, sa sjeverne strane od Jekovca do Mejtaša, Podhrastova i Sedrenika, dok se na južnoj strani podrazumijeva Bistrik sa okolinom.

Koliko god izgledalo nabijeno i kao 'spontani urbanizam', sve je uklopljeno nekom 'mahalskom' logikom, povezano sa spletom ulica i prolaza, i gotovo je nemoguće da nekom ulicom krenete, a da ne završite na jednoj od glavnih saobraćajnica ovog grada.

Mahale su, u to vrijeme, okruživale čaršiju (zanatsko i trgovačko jezgro grada sa hanovima, hamamima, bezistanima, džamijama i drugim bogomoljama). Iste su, u svom jezgru, imale manju džamiju ili mesdžid, uz džamiju mekteb (osnovna škola), pa česmu, harem, pekare, trgovinu živežnim namirnicama, a sve je to služilo potrebama četrdesetak do pedeset individualnih porodičnih kuća.

Jedna od najstarijih mahala u Sarajevu je Komatin, visoko ispod Trebevića, još u devetoj deceniji XV stoljeća, gdje je tadašnji bosanski namjesnik Jahja-paša sagradio džamiju.


I današnje naselje Bjelave, još 1528. godine prvobitno se javlja kao Bilave, te 1531. dobija džamiju i biva izgrađeno na potpuno novim principima. Među saobraćajnicama koje su postojale još u srednjem vijeku su: Ulica Derviša Numića (stara Širokača), Vratnik Mejdan (stari Širokac ili Bioski put), JNA, Ferhadija, Sarači i Ulica Maršala Tita.

U mahalama je svojstven kult komšiluka. Bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost ljudi, ritual posjećivanja komšiluka je prisutan, s povodom ili bez njega. Komšiluk je primjer društvenog konformizma i uklapanja u cjelinu bez isticanja. Sav komšiluk više ili manje razmišlja slično i ima slične vrijednosti.

Ta ujednačenost u stavovima ima i dobrih i loših strana. 'Šta će komšiluk reći?' je jedno od sofisticiranih psiholoških oružja nana protiv svojih unučadi kada imaju namjeru raditi nepodobštine 'na ulici'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije