Sarajevska zima - ponovo svega za malo para

Radiosarajevo.ba
Sarajevska zima - ponovo svega za malo para

Festival Sarajevska zima ove će godine trajati kraće nego što smo to do sada navikli.

Festival će biti otvoren 7. februara, a trajat će do 28.  februara 2011, najavio je na konferenciji za novinare Ibro Spahić - osnivač i direktor ove manifestacije. Ceremoniju otvaranja će kao i prošle godine režirati Nedžad Begović, a započet će u 16 sati ispred Atmejdana.

Navikli smo da nam Sarajevska zima ponudi obilan program u kojem se često ni najiskusniji konzumenti kulture u glavnom gradu BiH ne mogu snaći. Tako se dešavalo da umjetnici nastupaju pred polupraznim auditorijima jer njihovim nastupima nije bila posvećena dovoljno medijska pažnja i rijetko ko je, osim organizatora, znao da će se desiti, ili je publika otišla na neki drugi događaj koji je bio planiran toga dana. 

I će godine od novca poreskih obveznika biti finansirano sve i svašta i to u ogromnim količinama. U danima trajanja festivala će biti održano prosječno 6 događaja - samo u glavnom programu.

Sarajevska zima ima ambiciju da ove godine obilježi brojne jubileje, između ostalog: 200-godišnjicu rođenja Franza Lista, 100-godišnjicu smrti Gustava Mahlera, 120-godišnjicu rođenja Tina Ujevića, 100-godišnjicu rođenja Časlava Miloša, 50-godišnjicu dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću, 90-godišnjicu Narodnog pozorišta u Sarajevu...

Neće svi biti vrijedni pažnje, no u mnoštvu događaja zanimljivo je izdvojiti neke:

Jedna od najznačajnijih izložbi svakako je ona velikana op-art pokreta suvremene umjetnosti Viktora Vasarelyja koja će u Umjetničkoj galeriji BiH trajati od 10 do 20 februara. 

Koncert mađarskih solo pjevača, u ponedjeljak 7. februara u Narodnom pozorištu.  

Koncert Orkestra Dušana Skovrana, na kojem će se izvoditi djela savremenih kompozitora iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije, u Narodnom pozorištu u utorak 8. februara

Izložba Iranske umjetnosti u Bošnjačkom insitutu od 8. do 15. Februara 2011. godine.

Univerzitetska biblioteka Bratislava će u izložbenom prostoru Fakulteta islamskih nauka izložiti dio kolekcije rukopisa Safveta-bega Bašagića. Otvaranje izložbe će biti održano 10. februara. 

Veliki broj gostujućih pozorišnih trupa doći će nam iz Slovenije, Makedonije, Srbije, Hrvatske... 

Specijalni filmski programi bit će posvećeni kinematografijama Španije i Japana...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije