Sarajevska zaobilaznica: Okončan proces eksproprijacije zemljišta

Radiosarajevo.ba
Sarajevska zaobilaznica: Okončan proces eksproprijacije zemljišta

Posljednje rješenje o eksproprijaciji zemljišta na trasi Sarajevske zaobilaznice Koridora 5-C potpisali su danas načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor JP Ceste Federacije BiH Filip Vujeva.

Današnjim rješenjem Općina Novi Grad je zvanično okončala proces eksproprijacije koji je godinama stajao na putu završetka izgradnje ove strateški bitne dionice međunarodnog koridora za Grad Sarajevo i za državu BiH.

"Općina Novi Grad više ne stoji na putu izgradnje Sarajevske zaobilaznice. Dugogodišnji problem s eksproprijacijom zemljišta na kojem je projektovana ova najznačajnija infrastrukturna investicija za Sarajevo, ali i cijelu državu, u potpunosti je riješen", kazao je Efendić danas u Sarajevu.

On je naveo da su potpisivanjem posljednjeg rješenja o eksproprijaciji stečeni uvjeti  da Vlada Federacije BiH može donijeti odluku po kojoj se korisniku eksproprijacije JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo dozvoljava ulazak u posjed i prije punomoćnosti rješenja.

"To praktično znači otvorena vrata za nastavak izgradnje Sarajevske zaobilaznice i njen skori završetak", dodaje Efendić.

On je iskazao žaljenje što je proces trajao gotovo sedam godina te što su neka od rješenja potpisana po službenoj dužnosti, odnosno što nije postignuta saglasnost s vlasnicima zemljišta.

Naglašava da će u slučajevima ovog tipa sudski proces odlučiti o visini naknade vlasnicima kojima je nekretnina izuzeta.

Proces eksproprijacija na ovom dijelu trase Koridora 5-C koji prolazi kroz općinu Novi Grad podijeljen je u četiri LOT-a.

LOT 1 se odnosi na dionicu Vogošća - Butila, LOT 2A Butila - Briješća, LOT 2B Briješće-Stup i LOT 3 na naselje Bojnik. Radi se o 11 kilometara dionice, pojasnio je Efendić.

Direktor JP Ceste Federacije BiH Filip Vujeva kazao je da današnjim potpisivanjem rješenja ovo preduzeće može krenuti s radovima na cijelom potezu LOT-a 2A.

Planirani rok za posljednju fazu radova je 31. januar 2014. godine, a naglasio je da će danas krenuti i sa izgradnjom kružnog toka u Briješću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije