Vlast KS-a odlučna: Spriječiti prosjačenja, skitnje i iskorištavanje djece

Radiosarajevo.ba
Vlast KS-a odlučna: Spriječiti prosjačenja, skitnje i iskorištavanje djece
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Amela Dautbegović

Protokol o saradnji i postupanju u slučajevima protivpravnog ponašanja na štetu djece u Kantonu Sarajevo danas su potpisali ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i zdravstva KS Amela Dautbegović i Zilha Ademaj, ministri unutrašnjih poslova, pravde i uprave Vedran Mulabdić i Mario Nenadić, policijski komesar Mevludin Halilović, direktori javnih ustanova Kantonalnog centra za socijalni rad, Odgojnog centra KS i Zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći Enes Šabić, Nermin Mušikić i Velija Nuhanović, predsjednica Općinskog suda Janja Jovanović, te predstavnici kantonalnog tužiteljstva Kantonalnog suda i ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Potpisivanju je prisustvovao i Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton.

“Ovaj protokol ima za cilj spriječavanje prosjačenja, skitnje, eksploatacije djece, kao i svih vidova zloupotrebe i protivpravnih ponašanja na štetu djece u KS”, poručila je ministrica Dautbegović, te dodala kako su svi potpisnici saglasni da pružaju pomoć potencijalnim žrtvama, kao i da razmjenjuju informacije koje su neophodne da bi im se pružila najbolja zaštita.

Navela je kako se na njegovoj izradi radilo pune dvije godine i da je posebno raduje činjenica što je potpisan tokom obilježavanja Dječije nedjelje.

Protokolom su jasno utvrđena pravila saradnje u svim aspektima zaštite žrtava protivpravnog ponašanja na štetu djece, uz puno poštivanje njihovih ljudskih prava, a sve kako bi im se obezbijedila fizička, psihološka, zdravstvena, socijalna i dječija zaštita, te olakšalo njihovo integriranje u novo društvo.

“Znam da će ovaj protokol koji nadopunjuje postojeće mehanizme uključivanja u državi pomoći vlastima Kantona Sarajevo da adekvatnije odgovore na potrebe djece, žrtava kriminala i drugih protivzakonitih aktivnosti na štetu djece”, istakao je ambasador Berton.

Po njegovim riječima, Američko ministarstvo rada je nedavno objavilo izvještaj iz BiH u kojem se kaže da su djeca predmet najgoreg oblika rada, u koje spada prosjačenje. Žrtve su i prisilnih brakova i drugih oblika iskorištavanja. Potcrtao je kako je i ovaj protokol dokaz odlučnosti Vlade Kantona Sarajevo da u prioritet svog djelovanja stavi interese djece.

U svim postupcima na koje se primjenjuje ovaj protokol, odnosno u postupcima u kojima je dijete ili maloljetnik oštećen krivičnim djelom, kao i u oni u kojima je on počinilac krivičnog djela, vrijedi pravilo obavezne edukacije i specijalizacije svih osoba koje učestvuju u postupku, ovlaštenih službenih osoba, tužitelja, sudija i advokata. Potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere stručne pomoći, podrške i zaštite prije, tokom i nakon njihovog saslušanja, a sve s ciljem zaštite njihovog fizičkog i psihičkog integriteta od sekundarne traumatizacije i viktimizacije, navedeno je, između ostalog, u Protokolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije