Sarajevska pivara povodom 151. godine postojanja gradi muzej

Radiosarajevo.ba
Sarajevska pivara povodom 151. godine postojanja gradi muzej

Sarajevska pivara d.d., koja je osnovana 24. maja 1864. godine, ove godine će, između ostalog, 151. godinu postojanja obilježiti i otvaranjem Muzeja Sarajevske pivare. 

Historičari Sarajevsku pivaru smatraju prvim industrijskim postrojenjem u Bosni i Hercegovini, a njenim osnivanjem počinje ubrzani privredni i tehnološki  razvoj naše zemlje. 

"Za nas Pivara nije samo proizvodni pogon, Pivara je dio bh. kulturnog i historijskog naslijeđa. Tokom različitih historijskih perioda, imala je bitnu ulogu u privrednom i društvenom razvoju naše zemlje. Želimo u  gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini izgraditi kulturno-historijski objekt, u kojem će biti predstavljen još jedan segment sarajevske i bh. tradicije. 


U projektu sudjeluju i studenti Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a pozivamo i građane koji posjeduju predmete koji bi mogli biti izloženi u Muzeju da nas kontaktiraju", rekla je PR direktorica Sarajevske pivare d.d. Melisa Sefer-Liçin.

Sarajevska pivara jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije, u okviru koje je ujedno bila i najveća pivara. 

Muzej će se nalaziti u kompleksu Sarajevske pivare, jedne od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji  je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna. Planirano je da Muzej Sarajevske pivare za posjete bude otvoren u junu. 

Građani koji smatraju da posjeduju publikacije i predmete koji bi mogli biti izloženi u Muzeju mogu se javiti na marketing@pivara.ba, broj telefona 033 491 118 ili putem Facebook stranice Sarajevsko pivo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije