Sarajevska jesen kroz objektiv Jima Marshalla

Radiosarajevo.ba
Sarajevska jesen kroz objektiv Jima Marshalla
/ FOTO: Jim Marshall

''Jim Marshall nije stranac niti Bosanac. On je BoStranac. Živi u BiH od 1994. Jim je jedan od najboljih fotografa koji živi i radi u Buća potoku. Njegove fotografije su uredno objavljivane u međunarodnom pressu, posebno u desničarskim novinama širom Engleske. U skorije vrijeme, objavljene su i na službenoj stranici SDA. Njegove fotografije su izložene 4 puta: u Sarajevu, Sarajevu, Sarajevu i Sarajevu. Jim ne misli da je fotografija njegova profesija niti hobi, nego znak krize srednjih godina'', (samo)ironična je biografija Jima Marshalla, koji nam je ispričao šta je ono što ga najviše inspiriše u Sarajevu.

Nedjeljna jutra i čudo zalaska nad Igmanom

''Najviše volim nedjeljna jutra u Starom Gradu i Centru, kada su ulice puste i sve je tiho... Vraca, Hum, Staro Jevrejsko groblje... bilo kojeg dana u sedmici.

Šetajući kroz Novo Sarajevo i Novi Grad , uočavam predjele koji su zaboravljeni i potisnuti u odnosu na centar grada, no ipak zanimljivi, urbani i puni različitosti.

Iako sam ateista, fasciniraju me religiozni objekti i građevine u gradu, posebno njihova arhitektura... Dalje, prolazak kroz tunel na Ciglanama, čudni i zastrašujući zvuk automobila, ali i  svjetlo na kraju... kafa u Galeriji Boris Smoje, odlazak u supermarket po voće i povrće dok slušam isječke iz razgovora ljudi koji prolaze... šetnja po Čavljaku, kroz Gornje Biosko i Crepoljsko, u bilo koje doba godine...

Također, tu je i čudo i ljepota zalaska sunca nad Igmanom; u Sarajevo sam stigao upravo preko ove planine prije skoro dvije decenije i sretan sam što ovaj posebni i šarmantni grad mogu nazvati svojim domom.

Omiljeni period godine? Posebno volim proljeće i jesen u Sarajevu zbog fotografije. Ipak, Sarajevo mi je najljepše pod snijegom...'', ispričao nam je Jim Marshall.

Jesen u Sarajevu kroz objektiv Jima Marshalla pogledajte u fotogaleriji.

Čitajte više:

Predizborno ruglo kroz objektiv Jima Marshalla

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije