Sarajevogas, Toplane i Rad spremni za zimu

Radiosarajevo.ba
Sarajevogas, Toplane i Rad spremni za zimu

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva bilo je riječi o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi za zimski period.

Preduzeće BH-GAS d.o.o. Sarajevo potvrdilo je da će u predstojećoj sezoni grijanja osigurati dovoljne količine gasa potrošačima koji uredno izmiruju svoje obaveze, što ujedno znači da ovo preduzeće nije obavezno isporučivati gas potrošačima koji nisu isplatili svoja dugovanja, što podrazumijeva i isporuke Sarajevogasu.

Iz JKP Sarajevogasa tvrde da su potpuno spremni za sezonu grijanja, a planirane količine nabavke gasa za ovu sezonu grijanja su 146,1 milion Sm3. U narednoj sezoni grijanja ovo će preduzeće raditi i na sanaciji gasne mreže, priključnih mjesta, kao i zamjeni zastarjelih mjerno-regulacionih setova i priključaka. Iz Sarajevogasa su ovom prilikom podsjetili da su korisnici obavezni vršiti održavanja unutrašnjih gasnih instalacija, što podrazumijeva servisiranje gasnih trošila od ovlaštenih servisera kao i čišćenje dimnjaka od ovlaštenih dimnjačara. 

Iz KJP Toplane saopšteno je da je 30 posto planiranih radova na rekonstrukciji distributivne mreže završeno, te da se u rezerovarima KJP Toplane nalazi 1,316 miliona kg mazuta i 1.010.158 litara lakog ulja, od čega su zalihe Direkcije robnih rezervi Kantona Sarajevo 1,236 miliona kg mazuta i 1,010 miliona litara lakog ulja, tako da "Toplane" raspolažu s 80.786 kg mazuta dok nemaju ni litra lož ulja sopstvenih zaliha (potrošeno je 370.234 litara robnih rezervi).

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija potvrdili su da, pored redovnog čišćenja kanalizacionih kanala, vrše intenzivno čišćenje u tri smjene po frekventnijim ulicama kako bi se kanalizacioni sistem pripremio za prihvat otpadnih i oborinskih voda.

Zimska služba KJKP Rad ima uskladišteno oko 5.000 tona soli, koja će biti potrebna kao posivpni materijal u slučaju snježnih padavina. Ukupna površina parkovskih staza, stepeništa i mostova predviđenih za čišćenje je 103.394 m2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije