Sarajevo: Više od 700 učenika u borbi protiv nasilja među mladima

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Više od 700 učenika u borbi protiv nasilja među mladima
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Tekst preuzimamo sa Manjine.ba, portala za sve manjinske i deprivilegirane skupine

Danas su u Sarajevu, na konferenciji za medije, predstavljeni rezultati projekta pod nazivom Prevencija nasilničkog ponašanja među mladima u Općini Stari Grad, realiziranog u zadnjih deset mjeseci u organizaciji Asocijacije XY i Vijeća mladih Općine Stari Grad.

Iz Asocijacije XY ističu kako su projektne aktivnosti ostvarile brojne rezultate. Prije svega, ostvarena je zvanična saradnja sa svih sedam osnovnih škola Općine Stari Grad Sarajevo kroz potpisivanje memoranduma o saradnji, uključujući i Zavod Mjedenica.

FOTO: Radiosarajevo.ba

Sprovedene su 42 prezentacije vršnjačke edukacije u školama o prevenciji nasilja, dok je više od 700 mladih unaprijedilo znanje o nasilju i primilo informacije koje mogu uticati na promjenu stavova. Multisektorski pristup u realizaciji projektnih aktivnosti ogleda se kroz uključivanje više od 120 nastavnika, pedagoga i roditelja. 

Ovaj je projekat nastao u sklopu UNDP-ovog projekta 'Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III kojeg finansira Evropska unija iz sredstava instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija. 

Pored toga, ojačani su kapaciteti članova Vijeća mladih Općine Stari Grad Sarajevo kroz edukaciju 40 mladih predstavnika iz šest organizacija članica Vijeća mladih te su proizvedena tri edukativna dokumenta: Priručnik za učešće mladih u programima socijalnih politika i zdravstva s ciljem jačanja kapaciteta nevladinog sektora, 'Dnevnik jednog momka' (brošura za mlade) te 'Roditelji u borbi protiv nasilja'. 

FOTO: Radiosarajevo.ba

''Bitno je istaći da ovo nije samo projekat Asocijacije XY, već jedan multisektoriski pritup koji podrazumijeva saradnju sa Općinom Stari Grad, javnim sektorom i školama, kao i sa roditeljima djece, što nam je posebno važno; iznimno je bitno da roditelji prepoznaju nasilje kod svoje djece'', kazala je direktorica Asocijacije XY, Emina Osmanagić.

Realizovani projekat predstavlja nastavak aktivnog rada Asocijacije XY na prevenciji nasilja među mladima u BiH koji datira još od 2007. godine. 

Amina Deljković ispred općine Stari Grad istakla je zadovoljstvo saradnje ove općine sa Asocijacijom XY, kazavši kako je ''vrlo teško stvari mijenjati iznutra, te da se to može jedino ako vam neko drugi pomogne''.

Ajdin Kahrović ispred Vijeća mladih općine Stari Grad kazao je kako je kroz ovaj projekat došlo do poboljšanja položaja mladih, kada su u pitanju obrazovanje i socijalna zaštita, istakavši kako je Asocijacija XY lider kada je u pitanju realizacija projekata u ovim oblastima, te da je Vijeće mladih dobilo 40 novih, mladih aktivista.

FOTO: Radiosarajevo.ba

Sanela Jeina, psihologinja iz Zavoda Mjedenica, izrazila je posebno zadovoljstvo što je i ovaj Zavod uključen u projekat borbe protiv vršnjačkog nasilja, kao i važnost uključivanja mladih sa poteškoćama u razvoju o ovakve vrste projekata. Ovdje se radi o ''obostranoj integraciji u svijet onog drugoga'', te činjenici da su se zajednički udružili resursi i kapaciteti, te su se zajednički pronašli načini za rješavanje ovih problema -naglasila je ona.

''Oduševili su me mladi i kreativni ljudi, aktivisti i profesionalci, koji su se uhvatili u koštac sa onim što dotad nije bilo u sferi njihovog iskustva. Oni su osvojili srca naše djece'', kazala je Sanela Jeina, dodavši kako ovo ne smatra završnim, već poticajnim događajem koji je temelj za dalju saradnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije