Sarajevo: Uspostaviti školske kuhinje u svim osnovnim školama

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Uspostaviti školske kuhinje u svim osnovnim školama

FOTO: Ilustracija

U cilju poboljšanja zdravlja djece i omladine, Grad Sarajevo je u saradnji sa Federalnim zavodom za javno zdravstvo izradio priručnike zdrave ishrane namjenjene školarcima, roditeljima i nastavnicima. 

U mjesecu oktobru će u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS provoditi akciju distribucije vodiča 'Zdrava ishrana školske djece' u 73 osnovne škole na području Kantona Sarajevo.

Autorice ovog priručnika su dr Aida Filipović Hadžiomeragić i dr Aida Vilić Švraka. Štampano je 6.570 primjeraka.

Distribucijom vodiča 'Zdrava ishrana školske djece' bit će završena prva faza realizacije programa djelovanja na unapređenju zdravlja mladih u gradu Sarajevu u dijelu promocije odgovarajuće ishrane i fizičke aktivnosti.

Osnovni cilj sprovođenja ovog programa je da se u svim školama uspostave školske kuhinje sa jelovnicima sastavljenim od zdrave i svježe pripremljene hrane (za obroke u produženom boravku), potom da se osigura da prodavnice u krugu škola nude samo zdrave i nutritivno prihvatljive artikle.

Također, cilj je i kontinuirano uvođenje redovne fizičke aktivnosti više puta na dan (između časova), kako 2 časa tjelesnog odgoja sedmično, (što je po sadašnjem programu) ne bi bila jedini oblik organizovanog kretanja, te priprema kampanja usmjerena ka razvijanju adekvatne ishrane djece i svakodnevne odgovarajuće fizičke aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije