Sarajevo: Ukidaju se naknade za porodilje iz 4 općine

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Ukidaju se naknade za porodilje iz 4 općine

Grad Sarajevo zbog slabog priliva sredstava u budžet i zato što to nije u njegovoj već u nadležnosti Kantona i općina, ove godine neće moći izdvojiti 1,6 miliona KM za podjelu novčanih naknada porodiljama. Naknade od Grada dobivale su samo žene iz četiri gradske općine - Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva i Novog Grada. Osim toga, novca neće biti ni za realizaciju projekta "Posao za sve".

U prošlom sazivu Grada broj uposlenih je povećan sa 76 na 120. Zbog toga je poništen nedavno raspisani konkurs za prijem još 12 uposlenika, jer u kasi nema novca za njihove plaće i doprinose.

Na loše punjenje gradske kase znatno je utjecalo to što su općine smanjile komunalne takse, kao i to što se tranše Kantona prema Gradu iz godine u godinu smanjuju.

Ovogodišnji gradski budžet iznosi 12.116.351 KM i manji je za četiri miliona KM od onog iz 2012. O budžetu će gradskim vijećnici raspravljati na sjednici zakazanoj za 24. april.

Kako trenutno stvari stoje, Grad će ove godine jedino uspjeti izdvojiti 900.000 KM za nastavak radova na Vijećnici, 1,5 miliona KM za bazen "Otoka" i 200.000 KM za stipendiranje učenika i studenata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije