Sarajevo: Uginula lavica će postati eksponat

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Uginula lavica će postati eksponat

Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu predato je tijelo lavice koja je dopremljena u Pionirsku dolinu krajem marta iz Bugarske, a mjesec dana kasnije uginula od ešerihije.

Studenti ovog fakulteta imat će priliku izučavati ovu egzotičnu životinju koja će biti preparirana.

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta, istakao je da zbog finansijskih poteškoća, koža lavice još nije preparirana, ali je konzervirana.

"Trenutno nemamo 5.000 maraka, koliko je potrebno za njeno prepariranje. Čim budemo u mogućnosti, to ćemo uraditi. Organi su uništeni jer nemaju nikakvu vrijednost, imat ćemo kostur i kožu. U današnjem vremenu teško je čak i kupiti kožu ove divlje životinje, a da ne govorim o kosturu. Ne postoji svjetsko tržište gdje se može kupiti u edukativne svrhe. Vrijednost koju imamo je neprocjenjiva", rekao je za Dnevni avaz Fejzić.

Preparirana lavica bit će jedan od eksponata u Muzeju fakulteta, među mnoštvom domaćih i divljih životinja kojima raspolažu.

"Kroz naš muzej prolaze kako studenti tako i djeca iz škola i imat ćemo prvi model lava na našim prostorima. Muzej je rađen prije osnivanja fakulteta i imamo mnoštvo eksponata. Sakupljani su više od 60 godina i imaju neprocjenjivu vrijednost", dodao je Fejzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije