Sarajevo: U uzorcima uginulih ptica pronađen virus Zapadnog Nila

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: U uzorcima uginulih ptica pronađen virus Zapadnog Nila

U laboratorijama Veterinarskog fakulteta Sarajevo potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila iz dva uzorka dostavljenih mrtvih ptica, saopšteno je iz ove obrazovno naučne institucije, javlja Fena.

Građani zabrinuti zbog velikog broja uginulih vrana i golubova

Uzrok uginuća vrana u Sarajevu bit će poznat u ponedjeljak


Korisni savjeti: Kako se zaštiti od virusa Zapadnog Nila

S obzirom na to da se radi o prvoj potvrdi ovog virusa u BiH, koji se putem uboda komaraca prenosi na ljude i može izazvati i fatalne posljedice po zdravlje ljudi, odmah su obaviještene nadležne institucije Kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine. 

Laboratorije Veterinarskog fakulteta Sarajevo su akreditirane po zahtjevima međunarodnog standarda BAS ISO 17025, redovno provode međulaboratorijske potvrde svojih nalaza, što je prilog vjerodostojnosti rezultata ispitivanja.

Sarajevsko naselje Otoka inače je poznato kao okupljalište velikog broja vrana

Virus Zapadnog Nila se prenosi na ljude preko ujeda inficiranog komarca. Komarac se inficira kad ujede pticu koja je zaražena virusom.

Virus Zapadnog Nila se ne prenosi u direktnom kontaktu jedne osobe sa drugom putem dodira, poljupcem ili njegom inficirane osobe.

Dokazi govore da je mogućnost da se čovjek zarazi i oboli od virusa Zapadnog Nila vrlo mala. Virusom Zapadnog Nila ugrožene su sve osobe koje je ujeo zaraženi komarac, ali se najteža klinička slika bilježi otprilike kod jedne osobe na 150 inficiranih. 

Simptomi groznice Zapadnog Nila slični su onima koje imaju oboljeli od gripe ili prehlade, pa ih je teško razlikovati. To su: povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, osip na koži, natečeni limfni čvorovi, bol u očima.

Simptomi teške infekcije su nepodnošljive glavobolje, ukočenost vrata, dezorijentacija, podrhtavanje, loša koordinacija, iznenadna paraliza ili slabost u rukama i nogama. 

Ako imate ovakve simptome, obavezno posjetite doktora.

Sve što možete jeste da se sigurno zaštitite od komaraca

Ako vas ujede inficirani komarac, to još uvijek ne znači da ćete se razboljeti. Mnogi ljudi koji su inficirani sa virusom Zapadnog Nila nemaju simptome ili pokazuju samo blagu bolest. Ako se bolest ipak pojavi, dogodit će se u toku tri do petnaest dana nakon ujeda inficiranog komarca.

Mrtve ptice u određenom području jedan su od pokazatelja moguće prisutnosti virusa Zapadnog Nila. Ne bi ih trebalo dirati golim rukama, već bi takvu pojavu bilo dobro odmah prijaviti nadležnim službama.

Da biste se zaštitili, na prozore svog doma stavite mrežice koje neće dozvoliti komarcima da ulete. Takođe, možete koristiti i hemijska sredstva protiv komaraca, poput onih koja se uključuju u struju, ili se u vidu spreja prskaju u prostorijama u kojima postoji mogućnost da se nađu komarci. 

Više o virusu Zapadnog Nila možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije