Sarajevo troši 3,000 litara vode u sekundi

Radiosarajevo.ba
Sarajevo troši 3,000 litara vode u sekundi

Vodosnabdjevanje grada tokom dana je na području Kantona Sarajevo uredno, ali je i Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija (KJKP ViK) prisiljeno u toku noći od 24 do 5 sati ujutro isporučivati vodu pod smanjenim pritiskom, potvrdili su u Odjeljenju za informiranje KJKP ViK
Sarajevski vodovodni sistem ima velike gubitke na vodovodnoj mreži, prije svega zbog kompleksnosti samog sistema, zatim starosti i dotrajalosti sistema, nedovoljnog ulaganja tokom dužeg niza godina. Gubici vode su, iz godine u godinu, u stalnom porastu, te je gruba procjena da su gubici oko 70 posto

Voda se pod smanjenim pritiskom isporučuje u dijelovima grada od Dolac Malte do Baščaršije, Dobrinja, Saraj polje, Ali-pašino polje, Breka, Velešići, Pofalići, Vogošća, Sedrenik, Grdonj, Brusulje i Kovačići. 

Inače, zbog dužeg sušnog perioda i visokih temperatura,potrošnja vode je znatno porasla, te se bilježe maksimalno isporučene količine vode potrošačima u posljednjih deset godina. Porast potrošnje je i do 40 posto u odnosu na dnevne prosjeke. Trenutno se eksploatiše preko 3.000 litara u sekundi, što je najviše u posljednjih 10 godina ali je očigledno i to nedovoljno zbog velikih gubitaka na dotrajaloj vodovodnoj mreži i neracionalnoj potrošnji. 

Kako je štedljivo i racionalno korištenje vode, jedno od temeljnih načela upravljanja vodama, zaposlenici preduzeća na terenu, u svakodnevnom kontaktu s potrošačima, ukazuju na potrebu racionalnog trošenja vode. Još jednom su pozvali na hitnu obnovu vodovodnog sistema, objavila je novinska agencija Fena.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije