Sarajevo treba još deset saobraćajnih kamera

Radiosarajevo.ba
Sarajevo treba još deset saobraćajnih kamera


Kamere koje bilježe bržu vožnju motornih vozila od dozvoljene, a koje su postavljene na nekoliko lokaliteta gdje su najčešće evidentirani prekršaji i saobraćajne nezgode, pokazale su se kao odličan potez nadležnih institucija.

Sektor uniformisane policije smatra da bi neophodno bilo pokriti kamerama sve raskrsnice na glavnim saobraćajnim pravcima u gradu koje nisu već pokrivene pomenutim uređajima.

"Sarajevo je davno trebalo krenuti u aktivnost uspostavljanja centra za upravljanje saobraćajem, koji će evidentirati čitav Kanton Sarajevo i upravljati sa saobraćajem, interventnim i hitnim službama, davati ljudima prostora da mogu proći kada im to treba da bi se spasio ljudski život. Kanton Sarajevo ne treba vidjeti samo policija, već prije svih Ministarstvo saobraćaja mora zauzeti stav šta hoće sa saobraćajem u Sarajevu. Oni trenutno lutaju i ne znaju šta hoće sa saobraćajem. Upravljivost saobraćajem mora preuzeti Ministarstvo saobraćaja i ono što moraju napraviti je propusnost na raskrsnicama", istakao je u razgovoru za Oslobođenje Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu.

On je istakao kako su postavljene kamere doprinijele povećanju sigurnosti u saobraćaju, ali i da se treba još toga uraditi kako bi situacija bila onakva kakvu želimo.

Pojavila se potreba za dodatnim brojem kamera. Ovo je, generalno stav kantonalnih policijskih uprava, a zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo pokretali su inicijativu da se postavi dodatni broj kamera, a u odgovorima koje su dobijali istaknuto je kako i nadležne organizacione jedinice imaju identične zahtjeve.

Iz Prve policijske uprave tražili da se kamere postave na raskrsnicu ulica:  Hiseta - Hamza Hume - most Skenderija; Obala Kulina bana - Čobanija - Kulovića; Obala Kulina bana - Ćumurija; Obala Kulina bana - Carev most; Mula Mustafe Bašeskije - Sagrđije.

Iz Druge policijske uprave smatraju da bi bilo potrebno pokriti sve raskrsnice videonadzorom na području općine Novo Sarajevo, a prioritet su raskrsnice Čengić-Vila, Malta i Socijalno. Treća policijska uprava nije iskazala potrebu za kamerama.

Četvrta policijska uprava je dostavila prijedloge da se kamere postave na raskrsnici ulica Hadželi i Anđelka Lažetića, a iz Pete policijske uprave na raskrsnicu magistralni put M-18 i Ulicu Kobilja glava; Igmanska i Akifa-efendije Biserovića; Igmanska i Spasoja Blagovčanina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije