Sarajevo Tango: Boutros-Ghali pleše, a BiH krvari...

Radiosarajevo.ba
Sarajevo Tango: Boutros-Ghali pleše, a BiH krvari...

Svjetski poznati strip crtač Hermann Huppen nije mirno posmatrao rat u bivšoj Jugoslaviji. Kroz svoj strip album Sarajevo Tango prikazao je licemjerje međunarodne zajednice, a posebno Ujedinjenih nacija, dok je posmatrala krvoproliće u Bosni i Hercegovini. 

Strip Sarajevo Tango objavljen je u nakladi izdavačke kuće SAF iz Celja, a posvećen je Karimu Zaimoviću, mladom sarajevskom piscu, teoretičaru i crtaču stripa koji je preminuo od ranjavanja gelerom granate.   

U stripu posebna uloga pripada liku tadašnjeg Generalnog sekretara UN Boutrosu Bourtros-Ghaliju koji je prikazan pod imenom Boutroz. Kroz tango koji pleše sa Lordom Cerriem na krvavim ulicama Sarajeva, dočaran je ignorantski odnos UN-a prema ratu u BIH i njihovo relativiziranje krivice. 

U našoj galeriji pogledajte nekoliko crteža iz ovog antologijskog strip albuma

Podsjetimo, bivši Generalni sekretar UN Begipatski ministar spoljnih poslova bio je na krovu svjetske organizacije Boutros Bourtros-Ghali jučer je preminuo u dobi od 93 godine. 

Ko je bio Boutros-Ghali, diplomata koji se protivio intervenciji u Ruandi i BiH

U svom petogodišnjem mandatu, od 1991. do 1996. Boutros-Ghali je bio suočen s kritikama zbog neuspjeha UN-a da 1994. zaustavi genocid u Ruandi. Tada je život izgubilo preko milion ljudi. Isto tako, Boutros-Ghali se protivio NATO-vom bombardiranju tokom rata u BIH. 

Za vrijeme opsade Sarajeva šokirao je svijet rekavši kako "nema namjeru omalovažiti strahote u Bosni, ali da je broj mrtvih u drugim zemljama veći nego ovdje". 

Galeriju otvorite ovdje

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije