Sarajevo: Svečana sjednica povodom Dana nezavisnosti

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Svečana sjednica povodom Dana nezavisnosti
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je održana Zajednička svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća Grada Sarajeva. 

Zajedničku svečanu sjednicu otvorio je zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva Salko Nikšić.

''Prije 21. jednu na referendumu smo se opredijelili za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Opredjeljenje za njenu nezavisnost, utemeljeno u povijesti i potvrđeno u sadašnjosti, bili smo prinuđeni braniti i danas još uvijek branimo”, kazao je zamjenik predsjedavajućeg GV-a Nikšić, čestitajući u ime organizatora ove svečane sjednice i u lično ime svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva 1. mart - Dan nezavisnosti BiH. 

Prisutnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji i ostalim zvanicama, prigodnim govorom potom se obratio fra Luka Markešić. 

''Povijest BiH, sa svojih šest kulturnih i političko-društvenih krugova, dala je svojevrsnu fizionomiju jedinstva i različitosti zemlje, sve do suprotnosti antičko-mediteranskih, bizantijskih, osmanlijskih i srednjoevropskih obilježja. Kao takva, BiH je postala jedan od vodećih geostrateških centara ovog dijela svijeta'', kazao je fra Markešić. 

Istaknuo je da narodi koji su ovdje živjeli i žive – Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno s više drugih manjih nacionalnih zajednica, naučili su živjeti stoljećima jedni s drugima u međusobnoj toleranciji, solidarnosti i miru u slobodi. 

''Na temelju svoje duge i kompleksne povijesti, očito je da je sadašnja i buduća perspektiva BiH u Evropi. Želeći potvrditi tu njenu evropsku perspektivu, mnogi je nazivaju već evropskom BiH zbog njezine specifičnosti kao multikulturnog, multinacionalnog i multireligijskog karaktera državne zajednice'', ocijenio je fra Markešić. 

Fra Luka Markešić je kazao da je BiH zemlja različitih simbola, kojima se izražava prisutnost dijaloga i tolerancije, ali i straha i mržnje. Po takvoj dvojnosti pojava ona se ne razlikuju od drugih, jer istini ne odgovara jednostrano gledanje i tumačenje naše povijesti. Međutim, sigurno je to da su težnja i nada u mogućnost zajedništva i ostvarenje mirne Bosne dijalogom i tolerancijom bili i ostali glavni izvor i cilj ove zemlje, ljudi i naroda u njoj. 

Program Zajedničke svečane sjednice povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Amfiteatru F BiH upotpunio je nastup hora ''Art Vivo''.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije