Sarajevo: Sutra polusatni štrajk prosvjetara

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sutra polusatni štrajk prosvjetara

Članovi Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja
, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo sutra će stupiti u polusatni štrajk upozorenja ako Vlada Kantona ne 'naredi' da svi budžetski korisnici isti dan primaju plate.

Damir Marjanović: Želim primati platu kad i nastavnici

Prosvjetarima, naime, plate kasne više od deset dana u odnosu na ostale korisnike budžeta te su oni na ovaj problem upozorili u više navrata - protekle sedmice imali su o tome i sastanak s resornim ministrom Damirom Marjanovićem, a jučer i sa premijerom KS Suadom Zeljkovićem no ni taj susret nije polučio očekivane rezultate.

Marjanović je premijeru i Vladi uputio formalan zahtjev da prima platu kad i drugi budžetski korisnici kojima se kasni s isplatom. Više o tom potezu ministra na ovom LINKU.

Faruk Bešlić, čelnik gore spomenutog sindikata, naveo je da će štrajk trajati od 12 do 12.30 sati. U tom će periodu nastavnici, zajedno sa učenicima, biti u učionicama da se ne remeti radna disciplina, ali u tom periodu neće raditi.

"Protestom želimo ukazati na činjenicu da se kolektivni ugovor ne poštuje. Prema tom dokumentu, svim budžetskim korisnicima plata treba biti isplaćena do petog u mjesecu: prosvjetni i kulturni radnici platu su dobili 27. februara, a prve februarske plate, inače, isplaćene su 15. februara.“

Bešlić, ipak, napominje da do štrajka neće doći ispuni li Vlada njihove zahtjeve do sutra do 11 sati. Međutim, ministar Marjanović nije optimista da će se ovaj problem riješiti do sutra ujutro.

Kako je izjavio za portal Radiosarajevo.ba, intenzivno se radi na pokušaju iznalaženja rješenja. Prof. dr Marjanović, treba i to dodati, i lično razumije ove probleme: platu je 'ranije' počeo dobijati tek po dolasku na ministarsku poziciju: „U proteklih 12 godina kao uposlenik znanstvenoga Instituta, koji je članica Univerziteta u Sarajevu, često sam bio revoltiran činjenicom da smo plate dobijali nakon svih ostalih budžetskih korisnika, uključujući i kolege iz osnovnog i srednjeg obrazovanja.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije