Sarajevo: Srednjoškolci slave Vučkov rođendan i spašavaju muzej

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Srednjoškolci slave Vučkov rođendan i spašavaju muzej

Vijeće učenika Gimnazije Obala Sarajevo uz podršku NVO Infohouse Sarajevo realizira projekt pod nazivom Od Kulina bana do današnjih dana....

Cilj projekta je prikupljanje sredstava za Historijski muzej Bosne i Hercegovine koji je u veoma lošoj situaciji, odnosno pred zatvaranjem. 

"Ne želimo da Historijski muzej BiH doživi sudbinu Zemaljskog muzeja! Želimo skrenuti pažnju javnosti na propadanje izuzetno vrijedne i značajne kulturne baštine naše zemlje i otrgnuti od zaborava našu historiju" poručuju iz organizacije projekta.

U saradnji sa drugim srednjim školama Kantona Sarajevo, učenici Gimnazije Obala će oživjeti i predstaviti najznačajnije periode u historiji BiH, te organizovati prodajnu izložbu likovnih radova. Sva prikupljena sredstva će biti usmjerena Historijskom muzeju BiH.

Završna manifestacija će biti održana 08. februara 2014. godine sa početkom u 12:30 sati u prostorijama Historijskog muzeja BiH. 

Datum održavanja ima i simboličan karakter, jer se na taj dan obilježava i 30 godina od otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

U sobi sjećanja će biti izloženi eksponati iz perioda Olimpijade koje su prikupili učenici i prijatelji Gimnazije Obala, ovom prilikom srednjoškolci će proslaviti i Vučkov 30-ti rođendan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije