Sarajevo: Sezona grijanja kalendarski počinje 15. oktobra, ali...

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sezona grijanja kalendarski počinje 15. oktobra, ali...

Ilustracija (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Sezona grijanja u Kantonu Sarajevo počinje 15. oktobra, pod uslovom da ne bude nepredviđene obustave grijanja.

Direktor Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća Toplane Admir Džubur rekao nam je da će se izmirenje obaveza Toplana Sarajevogasu rješavati uz aktivno učešće osnivača, putem donošenja zakona o konsolidaciji javnih preduzeća.

Podsjećamo, Toplane duguju Sarajevogasu 80 miliona KM, i zbog tog duga Sarajevogas nije u stanju da plati svoj dug BH-Gasu koji iznosi 39,5 miliona KM. Zbog duga kompanija BH-Gas jučer ujutro je reducirala isporuku prirodnog gasa Sarajevogasu.

Grijanje može početi i ranije, ako...

Ukoliko prosječna dnevna temperatura spoljnjeg vazduha, prema podacima meteorološke službe, bude tri dana uzastopno ispod ili jednaka +12 C, grijanje može početi i prije 15. oktobra, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Džubur.

On je za naš portal dodao da je za provođenje ove odluke, ipak, potrebna je saglasnost Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

KJKP Toplane su u periodu od 16. do 20. septembra 2013. godine vršile funkcionalne probe na sistemu centralnog grijanja kao tehničku provjera cjelokupnog toplifikacionog sistema pred nastupajuću sezonu grijanja.

Kakvo nas vrijeme očekuje?

U narednim danima, kako je za portal Radiosarajevo.ba rekao Željko Majstorović, iz Federalnog meteorološkog zavoda, očekuje se zahlađenje.

"U narednih desetak dana očekuju nas oscilacije, ali će u narednih nekoliko dana doći do značajnijeg zahlađenja", rekao je za Radiosarajevo.ba Željko Majstorović.

Ipak, očekuje se da prosječne temperature u narednim danima ne bi trebale biti niže od 14 stepeni Celzijusa, stoga je za očekivati da grijanje neće početi prije 15. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije