Sarajevo: Rijeke su prljave, kupanje u bazenima sigurno

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Rijeke su prljave, kupanje u bazenima sigurno


Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dva puta sedmično, u sezoni kupanja, kontrolira vodu na sarajevskim bazenima.

Voda u bazenima mora biti ista kao ona koju građani koriste za piće. Kako su dosadašnje analize pokazale voda u bazenima je zadovoljavajućeg kvaliteta.

"U sezoni kupanja redovno kontroliramo bazene i zahtijevamo ispitivanje vode, i to dva puta sedmično. Radi se mikrobiološka i hemijska ispravnost i do sada su svi rezultati bili uredni, jer hlorišu vodu", rekli su za Dnevni avaz iz Zavoda.

Zbog velike zagađenosti je strogo zabranjeno kupanje u svim rijekama, navode iz Zavoda.

U KS je u junu registrovano 40 zaraznih bolesti, od čega sedam infekcija. Dijagnosticirano je 16 sugrađana s enterokolitisom, četiri angina streptokokom i herpes zosterom, jedan sugrađanin s mononukleozom, sedam nozokomijalnim, odnosno bolničkim infekcijama, te pet s toksikološkim infekcijama.

"Ne treba ni pomišljati na kupanje u rijekama, jer je voda u njima skoro kao kanalizacija. Građani mogu oboljeti od infektivnih voda. Većinom je riječ o stomačnim tegobama, crijevnim zarazama, spolnim i kožnim bolestima" upozoravaju iz Zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije