Sarajevo raspravlja o projektu 'Gornji horizonti'

Radiosarajevo.ba
Sarajevo raspravlja o projektu 'Gornji horizonti'

Javna rasprava
“Projekt ‘Gornji horizonti’ i njegove prijetnje opstanku Stoca i Donje Neretve” bit će održana sutra, 22. novembra u Sarajevu. Rasprava će početi u 18 sati, a održat će se u prostorijama hotela Evropa, u sali na prvom spratu.
„Opravdana je pretpostavka da će realiziranje tog projekta proizvesti štetne ekološke, kulturološke i demografske posljedice na cijelom području bosanskohercegovačkog i hrvatskog juga“, cijene u Međunarodnom forumu Bosna

Projektom “Gornji horizonti” predviđeno je oduzimanje voda Bregave, Bune i Bunice, te niza manjih i većih vrela neretvanskih voda, radi njihovog prisilnog prevođenja u sliv Trebišnjice. Time se te vode otimaju od milenija razvijanih ekoloških sustava, pa uglavnom završavaju u moru kod Dubrovnika, tamo gdje nikada prirodno nisu pripadale. Samo manji dio tih voda dospijevao bi u hidroelektranu “Čapljina” i ulijevao se u Neretvu. 

Uvodni govornici su priznati stručnjaci za pitanja prirodnog i kulturnog naslijeđa kao što su Dalibor Ballian, profesor Šumarskog fakulteta u Sarajevu i predsjednik Centra za prirodno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, Miodrag Dakić, koordinator programa Energija i klimatske promjene u Centru za životnu sredinu Banja Luka, Amra Hadžimuhamedović, članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Vesna Hercegovac-Pašić, šefica Katedre za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu. Ivo Lučić je novinar, ekološki aktivist i doktor karstologije, a Amer Medar, predsjednik Udruženja obnova građanskog povjerenja Stolac. 

Organizatori su Centar za prirodno naslijeđe i Centar za kulturno naslijeđe Međunarodnog foruma Bosna, Forum mladih Stolac, Udruženje “Obnova građanskog povjerenja” Stolac, Udruga “Lijepa naša” iz Ploča i Građanska inicijativa “Spasimo dolinu Neretve” iz Metkovića, saopćeno je iz Međunarodnog foruma Bosna, prenosi Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije