Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S prikazivanja dokumentarca u BKC-u

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, večeras, 2. maja u Bosanskom kulturnom centru prikazan je kratki tridesetominutni dokumentarni film Planet Sarajevo, autora Šahina Šišića.

Tačno u 22 sata, taj film moći će da pogledaju i gledaoci Televizije Sarajevo.

Nagrađivani bosanskohercegovački režiser Šahin Šišić tokom prvih godina opsade Sarajeva, snimio je možda i najupečatljivije djelo svoje karijere – kratki dokumentarac Planet Sarajevo, koji na jedinstven način govori o užasima opsade Sarajeva početkom devedesetih.

GRAS potvrdio: Tramvaji zbog udesa trenutno rade samo od Ilidže do Skenderije

GRAS potvrdio: Tramvaji zbog udesa trenutno rade samo od Ilidže do Skenderije

Tim povodom bio je gost Špice i upitan o samom nastanku filma, pojasnio je šta se tada dešavalo u Sarajevu, ali i njemu samom, te kako je nastao Planet Sarajevo.

"To je prilično duga priča, provodio sam vrijeme u ovoj kući, RTV BiH, poznavao sam strukturu televizije. Kad je krenuo rat, imali smo svi dozu naivnosti, na početku sam snimio nekoliko izvještaja za Vijesti, onda dok sam snimao razgovor sa načelnikom vojne bolnice, u isto vrijeme su se kroz prozor vidjeli svijetleći meci, tada sam pomislio da trebam biti na drugom terenu, a ne da snimam izjave", kazao je Šišić uoči prikazivanja filma u BKC-u.

Kaže, kako se uz pomoć prijatelja počeo snalaziti i snimati s filmskom trakom, uspijevao je dobiti i tonca svaka dva, tri dana: "Stanje se rapidno pogoršavalo, provodio sam vrijeme na ulici, od jutra do samog policijskog sata i snimao. Kameru sam čuvao u kući. Kolege snimatelji su mi pomogli, pa sam uspio veliku kameru zamijeniti manjom, jer je bilo teško u ratnim uvjetima snimati sa filmskom kamerom."

Kako je bilo večeras u BKC-u pogledajte u našoj galeriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije