Sarajevo: Predstavljene elektronske zdravstvene knjižice

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Predstavljene elektronske zdravstvene knjižice
/ Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba

Dvadeset hiljada građana Kantona Sarajevo do kraja ove godine će imati nove zdravstvene knjižice, tačnije moderne elektronske zdravstvene kartice koje će ubrzati i olakšati sistem prijave i liječenja u KS.

Sistem je prva testirala Zula Selimović iz Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo, koja je istakla kako je riječ o izuzetno bitnom projektu koji će pomoći građanima Kantona Sarajevo.


Zula Selimović (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Na današnjem predstavljanju elektronskih knjižica rečeno je da su one dizajnirane po uzoru na one u zemljama Evropske unije. Također, kako je rečeno, u slučaju potrebe hitne intervencije, dovoljno će biti pročitati broj s kartice te će ljekari, putem računara, imati uvid u historiju bolesti pacijenta.

"Knjižice su sistematizirane na principu zdravstvenog kartona, gdje će biti locirani svi zdravstveni podaci pacijenta", rekao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Eldan Lokmić.

Faris Gavrankapetanović, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS,  je za Radiosarajevo.ba rekao kako će se paralelni sistem korištenja starih i ovih elektronskih knjižica primjenjivati barem još dvije godine, dok se kompletan kanton ne snabdije novim karticama.

Suad Zeljković, premijer Kantona Sarajevo, rekao je kako se na ovom projektu radi jako dugo i da je njegov značaj ogroman.

"Građani u Evropskoj uniji jednu ovakvu karticu plaćaju 7 eura (13,5 KM), dok će građani Kantona Sarajevo ove kartice dobiti besplatno", rekao je Zeljković i rekao da će onim građanima koji zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti otići po knjižicu, svoj primjerak besplatno poštom dobiti na vrata.


Elektronska zdravstvena kartica (Foto: Samir Cacan, Radiosarajevo.ba)

Projekt je već trebao biti u funkciji, ali Lokmić kaže da je bilo određenih tehničkih problema prilikom prebacivanja podataka.

Na prezentaciji je rečeno da će se upotrebom elektronskih zdravstvenih knjižica ljekarima osigurati adekvatan pristup pacijentu. Također je rečeno da će ovim novim knjižicama biti olakšano naručivanje kod doktora, smanjene gužve.

U narednom periodu će biti moguće i naručivanje preko interneta, što će rezultirati smanjenjem gubljenja vremena u čekaonicama i boljom cjelokupnom organizacijom.

Također neće biti potrebe za napuštanjem radnog mjesta kako bi ovjerili knjižice. Naime, kompletan sistem je uvezan elektronski, te oni koji budu uplaćivali zdravstveno, automatski će se produžiti ovjera na zdravstvenim karticama.

"Građani će na internetu sami moći provjeravati da li je njihova knjižica ovjerena ili nije", rekao nam je Gavrankapetanović.

U razgovoru za naš portal Gavrankapetanović je rekao da je ovaj sistem zaštićen najmodernijim softwerima kako bi se spriječile eventualni hakerski napadi. Također, dodao je, redovno će se praviti backup podataka.

Sistem izdavanja knjižica je već počeo - no, prvih 20,000 knjižica dobit će RVI i penzioneri, nakon čega će se sistem primjenjivatiza sve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije