Sarajevo: Predstavljen idejni projekat spomenika Tvrtku I Kotromaniću

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Predstavljen idejni projekat spomenika Tvrtku I Kotromaniću

Predstavnici Prve organizacije djece i mladih Dječiji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo i regionalnog udruženja Organizatori otpora Krajine Sove Krajine prezentirali su danas u Sarajevu inicijativu za podizanje spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću u centru Sarajeva.

Tim će povodom u srijedu, 30. oktobra, u Parlamentarnoj skupštini BiH biti održana javna rasprava uz učešće građana, nevladinog sektora i predstavnika svih nivoa vlasti u BiH kako bi bila razmotrena ova inicijativa, ali i različite ideje i prijedlozi u vezi sa spomenikom.

Predsjednik Udruženja Sove Krajine Senad Bajrić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je cilj podizanja spomenika Tvrtku I promovirati čovjeka koji je u srednjovjekovnoj Bosni radio na vjerskom, kulturnom i svakom drugom zbližavanju ljudi, te borbi za izgradnju multinacionalne Bosne.

"Ovim projektom želimo pokazati da Bosna ima hiljadugodišnju tradiciju i kulturu. Tvrtko I Kotromanić ima historijsko mjesto u BiH, a ovo bi ujedno bio i važan turistički projekt", kazao je on.

Naglasio je da za sada nije preciziran stav o izgledu i lokaciji spomenika, već je sve još uvijek u fazi razrade ideje.

Umjetnik iz Sanskog Mosta Enes Bešić uradio je idejni projekt izgleda spomenika koji nije konačan. Po tom rješenju, Tvrtkova statua u stojećem položaju u visini od pet metara bila bi postavljena na stub visine tri metra. U ruci bi držao mač i štit sa zlatnim ljiljanima.

Predsjednica organizacije Dječiji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo Ivana Mostarac ističe da su za sada predložene četiri lokacije na kojem bi bio izgrađen spomenik, a prva je ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, zatim ispred zgrada Predsjedništva BiH i Kantona Sarajevo, te u parku iza Historijskog muzeja BiH.

Spomenik Tvrtku I Kotromaniću već je podignut u Tuzli i Herceg Novom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije