Sarajevo poslalo ljubav i podršku: Vijećnica u bojama zastave Sandžaka

Radiosarajevo.ba
Sarajevo poslalo ljubav i podršku: Vijećnica u bojama zastave Sandžaka
Foto: Grad Sarajevo / Vijećnica u bojama zastave Sandžaka

Sarajevska Vijećnica je večeras osvijetljena bojama nacionalne zastave sandžačkih Bošnjaka u znak solidarnosti i podrške Sandžaku koji se posljednjih dana suočava s velikim izazovima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovim činom grad i građani Sarajeva šalju poruku podrške i poštovanja svima koji se bore za zdravlje i živote građana Sandžaka“, navodi se u saopćenju Grada Sarajeva.

U saopćenju se dalje navodi da je pandemija COVID-19 stavila zdravlje i živote građana Sandžaka na veliku kušnju.

“Veliki i iznenadni porast zaraženih i onih kojima treba medicinska pomoć opteretili su postojeće medicinske kapacitete kao i druge službe koje pružaju pomoć stanovništvu. U mnogim gradovima Sandžaka nedostaje ljekara i zdravstvenih radnika, medicinske opreme, zaštitne opreme, lijekova kao i drugog materijala“, navodi se u saopćenju.

U tekstu se dalje navodi da su Bošnjaci Sandžaka vijekovima bili dio Bošnjačkog nacionalnog bića, a da su njihova borba i doprinos nezavisnosti Bosne i Hercegovine dobro poznati i utkani u svijest svih Bosanaca i Hercegovaca.

“Kao što građani Sandžaka imaju posebnu emociju prema Sarajevu, tako i građani glavnog grada Bosne i Hercegovine ne zaboravljaju Sandžak u ovim teškim trenucima", poručio je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Enis Imamović, narodni poslanik SDA Sandžaka u Parlamentu Srbije, naglasio značaj podrške koju Bosna i Hercegovina šalje Sandžaku, kazavši kako ona sa sobom nosi i posebnu emociju i snažan osjećaj jedne cjeline vezane neraskidivim nitima zajedničkog identiteta.

"Iz iskrenih poruka, poziva prijatelja i ljudi koji nam dolaze pomoći vidimo da podjednako osjećamo bol, patnju i nepravdu, ali i spremnost da jedni za druge uvijek budemo tu, kada je najpotrebnije. Posebno me je dirnuo gest Grada Sarajeva da Vijećnicu kao svoj svjetski poznati simbol obilježi bojama zastave Sandžaka, s porukama koje će svima nama ostati zauvijek urezane u srcima", rekao je Enis Imamovic.

Izraze podrške i solidarnosti pozdravio je Ekrem Lekić iz Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, uz apel svim relevantnim institucijama BiH, FBiH i Kantona Sarajevo za pomoć ugroženim mjestima u Sandžaku.

"Uputili smo apel svim institucijama u BiH da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, a povodom ekstremno povećanog broja umrlih i zaraženih koronavirusom u Sandžaku, pomognu da doktori iz BiH dođu do trenutno najugroženijih mjesta poput Tutina i Sjenice. Iskreno se nadam brzom odgovoru i humanosti, jer je situacija jako zabrinjavajuća“, istakao je Lekić.

Bošnjačko nacionalno vijeće je s velikom radošču dočekalo vijest da je upravo Bosna I Hercegovina te član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagovao prvi na lošu situaciju u Sandžaku, kazala je Jasmina Curić, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

"Vjerujemo da ćemo uskoro prebroditi i ovu situaciju i da ćemo uskoro ponovo zajednički dočekati ljepše dane. Bošnjačko nacionalno vijeće i svi građani Sandžaka izražavaju zahvalnost Bosni i Hercegovini na nesebičnoj pomoći tokom ovih teških vremena. Budite uvjereni da nećemo zaboraviti ovu podršku", naglasila je Curić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije