'Sarajevo posjeduje ogromnu moć transformacije patnje u snagu'

Radiosarajevo.ba
'Sarajevo posjeduje ogromnu moć transformacije patnje u snagu'

 FOTO: Theodor Itten i Adi Hasanbašić u gostima na Radio Sarajevu

''Zaista sam počastvovan što sam gost ovog grada, smatram da Sarajevo, nakon svega što su njegovi građani proživjeli u ratu, posjeduje ogroman potencijal koji je u stanju svu patnju pretvoriti u snagu - to je ta moć transformacije, Metanoia. Ovo se ne smije ponoviti ni u Sarajevu, niti bilo gdje drugo u Europi'', poručio je kroz suze na svom sinoćnjem predavanju u Sarajevu švicarski psihoterapeut Theodor Itten.
 
U zadnja dva dana u Sarajevu svi zainteresirani imaju priliku upoznati ovog švicarskog psihoterapeuta koji je naš grad posjetio u okviru projekta 'U posjeti', koji je pokrenula organizacija Metanoia, udruženje koje radi na destigmatizaciji, društvenoj afirmaciji i inkluziji osoba sa psihosocijalnim poteškoćama (više o projektu čitajte na ovom linku.)
 
Tako je u petak i subotu u prostoru Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u krugu kampusa Univerziteta u Sarajevu (bivši Access) Itten držao predavanja i seriju radionica za studente, stručnjake iz oblasti psihologije, ali i laike, koji su imali priliku upoznati se sa njegovim psihološkim pristupom i metodama rada, kao i čuti više o radu poznatog škotskog psihijatra R. D. Lainga, na čijem se radu zasniva i Ittenov pristup.
 
Večeras, sa početkom u 19 sati, na istom će mjestu biti održana i promocija knjige Theodora Ittena, pod nazivom 'Bijes', u kojoj autor tretira uzroke i posljedice ove, kako je naziva 'socijalne kuge modernog društva'.
 
Knjiga donosi rezultate istraživanja na ovu temu provedenog u Švicarskoj, a Itten pravi razliku između bijesa i ljutnje, ističući kako je najvažnija stvar u procesu tretiranja napada bijesa, upravo detektitanje triggera koji ih potiču.
 
Poseban segment knjige preispituje vezu između bijesa i rata, u kojoj Itten navodi primjer diktatora i njihovog razornog djelovanja, u kojem se bijes javlja kao manifestacija ''potrebe da se popuni unutrašnja praznina''. Hitler, Mladić, Karadžić, smatra Itten, samo su neki od primjera diktatora u čijem se razornom djelovanju manifestirala upravo patološka agresivnost.
 
Ukoliko želite besplatan primjerak njegove knjige 'Bijes', koja je uz pomoć organizacije Metanoia prevedena na bosanski jezik, dođite večeras u 19 sati u Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u krugu kampusa Univerziteta u Sarajevu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije