Sarajevo: Od septembra 16 novih dijaliznih mjesta

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Od septembra 16 novih dijaliznih mjesta

Hemodijalizna jedinica
na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) sa 16 novih dijaliznih mjesta trebala bi početi s radom 1. septembra, rekla je šefica Pedijatrijske klinike KCUS prof.dr. Senka Mesihović-Dinarević.
Mesihović-Dinarević je danas, u svojstvu zamjenika generalnog direktora KCUS, s premijerom Kantona Sarajevo Fikretom Musićem i kantonalnim ministrom zdravstva dr. Zlatkom Vukovićem obišla prostor Centralnog medicinskog bloka (CMB) kako bi se na licu mjesta upoznali s dinamikom izgradnje

„Sa novom organizacijom, izgradnjom, rekonstrukcijom i obnovom ukida se četvrta smjena za dijaliziranje pacijenata na Hemodijaliznoj jedinici“, kazala je Mesihović-Dinarević.

Pored ovog odjela, tokom posljednje dvije godine, istakla je ona, treba biti ponosan i na etažu Klinike za nuklearnu medicinu, gdje će biti smješten PET/CT scan: pozitronska emisijska tomografija (PET/CT) je metoda kojom se pomoću radiofarmaka prikazuje funkcionalno stanje tkiva i organa. 

Najveća investicija

U operacionom bloku, nada se Mesihović-Dinarević, završetkom građevinskih radova i instalacijom opreme, do kraja godine, moći da se pusti u funkciju 11 operacionih sala s edukacijskim timom. Na toj, 6. etaži osim operacionih sala nalazit će se i intenzivna njega sa 19 kreveta i 19 kreveta u prostoru „Recovery rooms", površine 3.350 m2.


Ilustracija

U prostoru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu bit će napravljen garažni sistem koji će omogućiti lakše  kretanje  i parkiranje vozila medicinskog osoblja, pacijenata i posjetilaca.

„Krajem ove godine planiramo pustiti u rad odsjek za autolognu transplantaciju matičnih ćelija na Pedijatrijskoj klinici u okviru odjela za Hematologiju. Iammo prostor, opremu i kadar, a građevinski radovi će biti završeni u septembru ili oktobru. Edukacija doktora, medicinskih sestara i drugih radnika počela je od marta“, kazala je Mesihović-Dinarević. 

Izgradnja Centralnog medicinskog bloka je, kaže premijer Musić, najveća investicija u Kantonu Sarajevo, koja treba biti završena do kraja 2013.

Najsavremeniji u regiji
Ukupna vrijednost izgradnje procjenjuje se na oko 9,5 miliona KM sa PDV-om i novac za ovaj projekt u skladu sa, na državnom nivou, dogovorenim uvjetima obezbjeđuje Saudijski investicijski fond

Ova izgradnja, ističe on, podrazumijeva i okolne sadržaje koji će biti sastavni dio KCUS-a, a među njima su najmanje dvije podzemne garaže te ostali sadržaji koji će olakšati boravak za korisnike, kojih u toku dana na lokalitetu KCUS bude od 10 do 15 hiljada. 

„Završetkom radova KCUS imat će jedan od najsavremenijih Operacionih blokova u regionu“, kazala je šefica Službe za izgradnju CMB-a dipl.arh. Mirela Imširija, objavila je novinska agencija Fena


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije