Sarajevo: Obilježen Dan mladosti

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Obilježen Dan mladosti
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba


Društvo Josip Broz Tito Sarajevo
i ove godine je povodom Dana mladosti upriličilo ceremoniju polaganja cvijeća na Titovu bistu u parku Kampusa Sarajevskog univerziteta. 

Uz 121. godinu od rođenja Josipa Broza Tita obilježeno je i 69 godina od "Desanta na Drvar", akcije poznate i pod nazivom "Konjički skok" ili kako je rečeno sedme ofanzive u kojoj su njemačke snage pokušale napad na Vrhovni štab i druga Tita. Kako je rečeno, tad se pokazalo zajedništvo boraca i naroda. 

Svoja sjećanja na period NOB-a evocirala je Nađa Biser- Taso, učesnica NOR-a. 

Taso je uz podsjećanja na lik i djelo Josipa Broza Tita te sjećanja na narodnooslobodilačku borbu istakla da je danas neophodna borba protiv fažizma jer se na sceni pojavio neofašizam. 

Ona, kako javlja Fena, je pozvala građane BiH da se odupru svakom širenju međunacionalne mržnje, te podsjetila da BiH još nije usvojila zakon o zabrani isticanja fašističkih obilježja. 

Istaknuto je da je današnji datum izbrisan iz oficijelnih kalendara praznika, ali da zbog postojeće situacije on treba da se obilježava. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije