Sarajevo: Muzički vremeplov u Pruščakovoj ulici (FOTO+VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Muzički vremeplov u Pruščakovoj ulici (FOTO+VIDEO)

"Stepenište u Pruščakovoj ulici je posvećeno ključnim ličnostima i društvima koji su obilježili kulturno-umjetničku i društvenu scenu Sarajeva u drugoj polovini 20. stoljeća, te predstavlja hommage djelovanju centra AKCUS Seljo i Šahovski klub Bosna.

Glavno obilježje stepeništa, čijih 93 stepenica savladavaju visinu od 24,54 metra, je crna, dinamično izlomljena traka unutar koje se nalazi urbani mobiljar za odmor, slušanje muzike i igranje šaha.“ piše na ploči ispred muzičkog stepeništa u centru Sarajeva.

Tek što krenete prvim stepenicama u Pruščakovoj ulici, vidite natpis Da sam ja netko ... i već je muzička priča počela. Kao jedan vremeplov, iz stepenice u stepenicu. 

Ovo jedinstveno mjesto u centru Sarajeva iako je novo, toliko nostalgije nosi. To muzičko stepenište, mjesto je gdje će se nove generacije vratiti hitovima njihovih roditelja.  I uz stare stihove se družiti sa prvim simpatijama, odmarati u sarajevskim toplim ljetnim noćima uz dobro društvo...

Na svakoj klupi na odmorištu je postavljena kratka biografija odabranih muzičara sa posebnim audio uređajima. Dovoljno je da pritisnete jedno dugme, i birajte najpoznatije numere Indexa, Bijelog dugmeta, grupe Merlin i Pro Arte, te predstavnika pokreta New Primitives kao i Rock Under Siege, vokalnog ansambla Prijatelji....

Kako je i na svečanom otvaranju, početkom ovog mjeseca, rečeno, ovo je neka nova Čeka, Slatko ćoše... mjesto susreta, poznanstva i ljubavi.

Sarajevo: Otvoreno muzičko stepenište u Pruščakovoj ulici (FOTO)

Projekat u Pruščakovoj ulici je finansirala Općina Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila gotovo 700.000 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo bio realizator i nadzor projekta, a građevinska firma Harysco d.o.o. Sarajevo je angažovana kao izvođač radova prema idejnom projektu kojeg je uradio arhitektonski studio Firma.

S obzirom da je stepenište u neposrednoj blizini kultnog okupljališta Sloga i Šahovskog kluba Bosna, pomenuti arhitektonski studio je odlučio da svako odmorište tematski bude vezano za najpoznatije muzičke izvođače ili grupe koje su obilježile zlatni period Sloge. Danas, kao da te grupe iznova sviraju, nekim novim klincima.

Nisu zaboravljeni ni posjetioci Šahovskog kluba Bosna, pa je na njihovom prilazu postavljen sto sa šahovskim figurama, gdje se u lijepim danima može uživati u ovoj drevnoj igri.

Prošetajte gradom, svratite u Pruščakovu ulicu, te se prisjetite dobrih, starih, muzičkih priča!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije