Sarajevo: Lijepo vrijeme privuklo brojne turiste

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Lijepo vrijeme privuklo brojne turiste
/ FOTO: Anadolija

Dolaskom lijepog vremena u glavni grad Bosne i Hercegovine počeli su pristizati turisti u želji da upoznaju sve ljepote Sarajeva.

Ayse Filiz Akguner stigla je u Sarajevo iz Istanbula sa grupom od 50 turista. Filiz i njeni prijatelji krenuli su na mini balkansku turu, a poslije BiH će otići u Bugarsku. U Sarajevo su došli autobusom preko Grčke, Makedonije i Srbije, a prizori koje su mogli vidjeti iz autobusa, kazali su u razgovoru s ekipom agencije Anadolija, ostavljali su ih bez daha.

"Vidjela sam mnoga mjesta, ali nikad nisam bila na Balkanu. Gledajući seriju 'Sulejman Veličanstveni', odlučila sam da trebam doći ovdje, jer mi dijelimo i dugačku zajedničku istoriju. Ne osjećam se nimalo kao stranac ovdje, nisam imala potrebu nigdje da pričam engleski, svi znaju turski", rekla je Akguner.

U Sarajevo su stigli jutros, pa još uvijek nisu imali priliku da posjete sve znamenitosti. Ali prizori i sela koja je vidjela dok su se vozili autobusom kroz BiH impresionirali su ovu Turkinju.

"Sela izgledaju poput onih iz priče o Hajdi. Baš kao neka bajka. Veoma su lijepa, gledali smo ih sa oduševljenjem. Poželjela sam čak i da živim ovdje", kazala je Akguner.

Erik i Sulfred stigli su u utorak u Sarajevo iz Norveške na vjenčanje svog prijatelja, koji je bio ratni fotoreporter u BiH.

"Mislim da je Sarajevo veoma lijep grad, šetali smo ovih dana. Ali je ujedno i veoma teško, obišli smo mjesta i čuli ratne priče od mještana i koliko je teško danas. To utiče na čovjeka, zaista", rekla je Sulfred.

Kako im se Sarajevo veoma svidjelo, imaju namjeru posjetiti ga opet.

"Pili smo i vodu, pa se moramo vratiti. Sigurno ćemo se vratiti, oboje smo pili vodu kod Begove džamije", kazao je kroz smijeh Erik.

Amerikanci koji u Ukrajini žive dvije godine, Lora i Paul, odlučili su bolje upoznati BiH i prostor Balkana. U glavni grad Bosne i Hercegovine stigli su sinoć, a planiraju ostati dva dana.

"Upravo smo posjetili jedan od muzeja i malo smo prošetali starim dijelom grada, a kasnije ćemo ići i u obilazak ostalih mjesta u gradu. Ne znamo baš previše o ovoj regiji ili bar koliko bismo trebali znati, pa ćemo se potruditi da je bolje upoznamo", kazao je Paul.

Turista u Sarajevu iz godine u godinu sve je više, a turistički radnici vjeruju da će ova sezona biti bolja od svih prethodnih.

Brojni turisti prekrasan dan iskoristili su za šetnju ulicama najvećeg bh. grada, fotografišući se i pregledajući znamenitosti.

Pogledajte fotogaleriju...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije